NOVA ERA RAČUNALSTVA

Procesori za superračunala i Mars

  • Autor: Nenad Perko (IBM)
  • Zadnja izmjena 27.08.2013 17:21
  • Objavljeno 27.08.2013 u 14:59
Mars Rover Curiosity

Mars Rover Curiosity

Izvor: Sipa Press / Autor: NASA/SIPA

Serija IBM-ovih procesora Power7+ ne nalazi primjenu samo u osobnim računalima - pogoni i konzole za igre, superračunalo Watson, pa čak i vozilo koje istražuje Mars

Svijet poslovnog računalstva nalazi se usred velike promjene. Izazovi pred kojima se nalazi IT definirani su sve većom ulogom tehnologije u poslovanju, sve manjom količinom novca i potrebom organizacija za sustavima koji se mogu brzo i lako instalirati te jednostavno održavati. Poslovni uspjeh zahtijeva sasvim novi pristup IT-u.

Potražnja za računalnom snagom i kapacitetima pohrane podataka raste geometrijski, a novac koji je na raspolaganju IT odjelima se smanjuje. Svijet ulazi u novo doba računalstva u kojem će milijarde povezanih predmeta generirati više podataka nego ikada prije.

To ograničenje može se riješiti primjenom pametnijeg računalstva - tehnologija koje povećavaju učinkovitost, poboljšavaju kvalitetu podataka na temelju kojih se dolazi do boljih uvida, pružaju bolju sigurnosnu zaštitu, lakše se usklađuju s regulatornim zahtjevima i doprinose smanjenju rizika poslovanja.

Današnji sustavi povezani su, isprepleteni i stalno su u funkciji. Kako bi potaknula rast i inovacije, informatička infrastruktura mora važne poslovne podatke dati pravim ljudima, u gotovo stvarnom vremenu, na siguran način i putem clouda. Sve to govori u prilog današnjem pristupu računalstvu poznatom pod nazivom Smarter Computing

I na tržištu poslovnih servera zadnjih nekoliko godina došlo je do značajnog zaokreta. Korisnici se sve više orijentiraju na servere bazirane na x86 tehnologiji koji nudi značajnu procesorsku snagu uz prihvatljivu cijenu. Međutim, korisnici kojima je u poslovanju nužna visoka raspoloživost i pouzdanost te trebaju visok stupanj performansi i mogućnosti virtualizacije, i dalje kao serversku platformu biraju servere bazirane na UNIX-u.

Početkom ožujka, IBM je objavio nove servere bazirane na procesoru Power7+ za low-end i mid-range segment tržišta, čime je zaokružio predstavljanje novih modela započeto krajem 2012. godine kada su predstavljeni high-end modeli.

Modeli su bazirani na prethodnoj generaciji tih procesora, s tim da Power7+ donosi poboljšanja kao što su 32 nm tehnologija izrade procesora, 80 MB L3 cache, integrirana kriptografija i dinamička kompresija memorije, mogućnost kreiranja do 20 virtualnih mašina po procesorskoj jezgri, dodatna samokorigirajuća opcija unutar samog procesora.

Promjene su napravljene i na sistemskom softveru. Poseban naglasak stavljen je na PowerVM virtualizacijski softver. Kod ugrađen u hypervisor (microcode) koji se isporučuje sa svakim Power serverom pridonosi činjenici da se procesor minimalno opterećuje i omogućava se dinamičko dodavanje i oduzimanje resursa virtualnim mašinama. Power serveri podržavaju, osim AIX-a i IBM, i i dvije verzije Linuxa (RedHat i SUSE).

Upravo na Linuxu i Poweru bazirano je računalo Watson, koje je 2010. pobijedilo dvojicu najboljih natjecatelja u kvizu Jeopardy, a zadnje dvije godine nalazi i poslovnu primjenu u zdravstvenoj dijagnostici.

Watson je konstruiran kao klaster od 90 standardnih p750 servera, baziranih na tim procesorima. Činjenica da Power bazirani serveri nude maksimalnu propusnost od procesora prema memoriji te dalje prema ulazno-izlaznim jedinicama, bila je ključna pri odabiru platforme jer je potrebno procesirati golemu količinu informacija i napraviti najbolju procjenu o točnom odgovoru u svega nekoliko sekundi.

Jedno od najdinamičnijih područja razvoja serverske tehnologije je i područje high performance computinga gdje na listi najbržih računala današnjice, pet od 10 najbržih računala bazirano je na Power procesorima.

Osim toga, treba naglasiti da se Power tehnologija, u svojim različitim varijacijama, primjenjuje i u širokom spektru proizvoda kao što su igraće konzole (Wii, Xbox 360, PS3), satelitski prijemnici te industrijski kontroleri.

Ono što je interesantno je da čak i rover Curiosity, koji se spustio na Mars sredinom 2012, koristi Power procesore za kontrolu svih funkcionalnosti.

Power procesor nudi iznimnu pouzdanost i otpornost na greške izazvane vanjskim utjecajima, što je bilo od presudne važnosti za odabir, imajući u vidu ekstremne uvjete kojima je rover izložen na Marsu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!