IZNENAĐENJA IZ REDMONDA

Pripremite se - novi Windowsi nose broj 10

30.09.2014 u 19:59

Bionic
Reading

Microsoft je i službeno predstavio novu verziju OS-a Windows, a 'devetka' se izgubila iz glasina te ustupila mjesto za Windows 10. Nova generacija operativnog sustava iz Redmonda 'prelazi granicu' pa su napomenuli da ne bi bilo ispravno novi sustav zvati Windows 9 ili Windows One. Microsoftov Terry Myerson na početku prezentacije izjavio je da je posrijedi sustav koji će pokretati najveću lepezu uređaja do sada

'Windows 10 će donijeti pravo iskustvo korištenja u pravo vrijeme te će biti naša najpotpunija platforma do sada', rekao je Myerson, nakon što je otkrio da s novim operativnim sustavom stiže jedinstvena aplikacijska platforma; jedna trgovina, jedna platforma i jedna obitelj proizvoda. Ono što su u kompaniji radili već neko vrijeme za novi sustav nakon reakcija na Windows 8.x je približavanje poznatih elemenata sa 'sedmice' i kombiniranje funkcionalnosti sa sustava u verzijama 8.x.

Upravo taj element 'poznatog' kompanija je namijenila posebno poslovnim korisnicima i tvrtkama, jer 'će se naći u okružju kojeg poznaju od ranije uz sve pripadajuće alate'. Nekolicina stručnjaka je odmah po prezentaciji zaključila kako poduzeća sada istinski nemaju razloga izbjegavati novi sustav, posebno ako prelaze s Windowsa 7.
352608, 352327, 350818, 350354
Joe Belfiore
demonstrirao je Windows Technical Preview Build 9841, a vrijedi napomenuti kako značajke koje zanimaju krajnje potrošače nisu bile prioritet, iako je bilo riječi i o tome. Uobičajena stolna računala (i ostala računala kojima primarni način upravljanja nije onaj dodirom) 'metro' aplikacije otvarat će u prozorima - baš poput uobičajenih programa. 'Želimo da korisnici na računalima s mišem i tipkovnicom imaju svoje poznato sučelje', rekao je Belfiore za vrijeme prezentacije.

Baš kako su stare informacije i procureni buildovi sustava sugerirali, uz izbornik Start novi operativni sustav donosi i Task View, koji se ponaša vrlo slično Exposeu na Appleovom OS-u X. Posrijedi je sučelje koje korisnicima omogućuje prikaz i korištenje više radnih površina na kojima se nalaze različite grupe programa/aplikacija. Otkriven je i Snap Assist UI kojim se lakše može 'ugrabiti' prozore programa i aplikacija s više radnih površina, a u kompaniji smatraju kako će ovim značajno povećati produktivnost korisnika, iako nije riječ o mogućnosti koja je 'revolucionarna'.


Microsoft nije zaboravio ni na korisnike koji su vezani uz uređaje kojima se upravlja pomoću ekrana osjetljivih na dodir. Charms Bar poznat s Windows 8.x još uvijek je živ iako je Belfiore rekao kako će sasvim sigurno taj element evoluirati dalje. Task View za dodirne (touch) korisnike uvećanih je kontrola kako bi se lakše koristile, iako neke stvari podsjećaju na polovična rješenja s Windowsa 7.

Kompanija je za vrijeme prezentacije navela kako nova filozofija i dizajnerske smjernice nazvane 'continuum' sučelje operativnog sustava prilagođavaju hardveru - ali uz korisnikovu kontrolu. U Redmondu po svemu sudeći žele dobro promisliti o budućim koracima kako bi izbjegli nevolje koje je donijelo sučelje s 'osmicom'.


Technical Preview verzija OS-a bi se trebala pojaviti sutra u sklopu Windows Insider Programa za one s najviše entuzijazma, a više o značajkama sustava vezanim za krajnjeg potrošača se može očekivati u prvom dijelu sljedeće godine, kada se planira Consumer Preview verzija sustava. Konačna varijanta je planirana za sredinu 2015. godine.

O cijeni sustava biti riječi tek sljedeće godine, a po svemu sudeći tada bi se trebali otkriti i detalji vezani uz Microsoftovu mobilnu platformu Windows Phone. Više o svemu je moguće saznati na službenom Windows blogu i u filmiću:

Upoznajte Windows 10