TOSHIBA SATELLITE L500

Prijenosnik koji će zadovoljiti svakog korisnika

21.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ova legenda u svijetu ICT industrija bavi se raznim industrijskim segmentima, no Toshibin odjel mobilnih komunikacija, potrošačke elektronike te osobnih računala drži značajni udio u poslovanju kompanije. Upravo iz tog razloga ne čudi što se gotovo svaki uređaj koji nam isporuči ova kompanija pokaže izuzetno kvalitetnim

Serija Satellite jedna je od Toshibinih najuspješnijih serija, prisutna na tržištu već gotovo deset godina. Na adresu naše redakcije lokalni ogranak Toshibe poslao je model prijenosnika oznake Toshiba Satellite L500-13T. Potonji je namijenjen prodaji u mediteranskoj regiji u koju pripada i Hrvatska. Inače, modele prijenosnika oznake Satellite L500 Toshiba je ponudila ukupno u nekoliko desetaka.

Toshiba Satellite L500-13T prilično je simpatičan prijenosnik bogatih tehničkih karakteristika. Kućište daje odličan dojam elegancije samog uređaja, a tri različite boje kućišta – crna siva i srebrna - te prugasta tekstura viđena kod ranijih modela prijenosnika koje smo testirali, dodatno upotpunjuju taj dojam.

Svi dodatni ulazi, odnosno izlazi, na prijenosniku smješteni su s bočnih strana, osim utora za memorijske kartice (5-1 čitač Flash memorijskih kartica) te potenciometra za pojačavanje, odnosno smanjivanje glasnoća u slušalicama. Na desnoj strani kućišta prijenosnika nalaze se DVD snimač, dva USB utora te utor za napajanje, dok su se s desne smjestili utori za mikrofon i slušalice, kombinirani SATA/USB izlaz, HDMI utor, Ethernet utor te VGA izlaz za priključivanje dodatnom monitoru. Kao što vidite, Toshiba Satellite L500 opremljena je dodacima koji baš i nisu uobičajeni kod ove vrste uređaja.



Ovaj prijenosnik sadrži i potpunu numeričku tipkovnicu uobičajenu kod klasičnih tipkovnica, zbog čega su određene tipke, poput 'entera', to morale 'platiti' svojim dimenzijama. Ipak, uz određeno vrijeme navikavanja na dimenzije i raspored tipkovnice, nismo imali nikakvih problema s njenim korištenjem. Jednak je slučaj bio i s područjem koji zamjenjuje miša.

Iznad ugrađene tipkovnice smjestile su se tipka za gašenje prijenosnika, multimedijske tipke te par zvučnika koji nas svojim zvukom nije impresionirao, no sasvim je zadovoljavajućeg zvuka. Ugrađeni zaslon dijagonale je 15,6 inča, maksimalne razlučivosti 1366 x 768 piksela, a za bolji prikaz na njemu zaslužna je TruBrite tehnologija.

Toshiba

'Ispod haube' Toshibe Satellite L500 nalaze se procesor Intel Core 2 Duo Mobile T6500 na 2,1 Ghz, chipset Intel PM45 Express, 4 GB memorije DDR2 SDRAM, što je i maksimalni memorisjki kapacitet ovog uređaja, grafički pokretač ATI Mobility Radeon HD4570 s vlastitih 512 MB video memorije te tvrdi disk kapaciteta 320 GB. Prijenosnik sadrži i ostale dodatke svojstvene ovoj vrsti uređaja, poput Bluetootha, bežične veze, web kamere te brojnih Toshibinih sigurnosnih dodataka koji se isporučuju s uređajem, poput zaštite pohranjenih lozinki, tvrdog diska i sličnih.

Moramo priznati da smo samim uređajem bili izuzetno zadovoljni, opremljen je apsolutno svim dodacima i utorima koji nam mogu zatrebati, no nije da nemamo zamjerke. Kao jedinu i ključnu zamjerku koju upućujemo Toshibi Satellite L500 navodimo činjenicu da se isporučuje s operacijskim sustavom Windows Vista Home, s kojim nismo zadovoljni ni u ovoj ni u bilo kojoj drugoj verziji. Ipak, kako stoji u navodima na Toshibinim službenim stranicama, ovaj model prijenosnika spreman je za rad s novim Windowsima 7, koji su daleko kvalitetniji i dovršeniji od spomenute Viste.

SPECIFIKACIJE:

Toshiba Satellite L500-13T

Procesor: Intel Core2 Duo Mobile Processor T6500, 2,1 Ghz, Socket P, CPU Bus Clock Rate: 800 MHz
Chipset: Intel PM45 Express
Operacijski sustav: Microsoft Windows Vista Home Premium
Memorija: 4 GB DDR2 SDRAM, 800MHz(PC2-6400)
Tvrdi disk: 320GB, 5400 rpm, Serial ATA-150
Optički pogon: DVD±RW/DVD±R9/DVD-RAM
Zaslon: 15,6", TFT Active Matrix, 1366x768 piksela, TruBrite
Audio: Intel HD Audio, 24-bit
Video: ATI Mobility Radeon HD4570, 512 MB
Podatkovni prijenos: Bluetooth, Fast Ethernet/Ethernet, IEEE 802.11a/g/n
Ostali utori: 2 x USB, 1 x VGA, 1 x mikrofon, 1 x LAN, 1 x slušalice, 1 x HDMI, 1 x kombinirani SATA/USB
Ugrađeni dodaci: Mikrofon, stereo zvučnici, touchpad, 0,3 megapikselna kamera, 5 u 1 čitač memorijskih kartica
Ugrađena baterija: Li-Ion, 6 ćelija
Dimenzije: 259 x 39,3 x 383 milimetara
Težina: 2,72 kilograma
Cijena: oko 5.800 kuna