DODATNI KANALI, INTERAKTIVNI SADRŽAJI...

Predstavljene nove mogućnosti MAXtv-a

06.05.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije održanoj u Hoto tornju u Zagrebu T-Com je predstavio nove mogućnosti digitalne televizije MAXtv koje će se uskoro pojaviti na TV ekranima krajnjih korisnika

Digitalna televizija pruža mnoštvo mogućnosti kojih tradicionalna satelitska televizija nema, a s ovim posljednjim promjenama MAXtv ih je počeo maksimalno koristiti te tako otišao miljama daleko u usporedbi s onim na što smo navikli u dosadašnjem iskustvu gledanja televizije.

Dizajnerski, navigacija MAXtv-a doživjela je određene promjene te su sada različiti podizbornici obojeni različitim bojama radi lakšeg snalaženja. Tu je i pregršt novih opcija: možete istovremeno pregledati devet najpopularnijih TV kanala (prezentiranih u obliku manjih video prozora sa živom slikom) te tako izabrati što želite gledati. Filmove pak možete pretraživati po naslovima, kao i dosad, ali i putem preglednih ikona pomoću kojih ćete lakše doznati o kakvom je sadržaju riječ. Osim toga, svaki korisnik će odsad moći i sam napraviti poredak kanala prema želji.

Najzanimljivije promjene tiču se interaktivnih sadržaja. Uvedena je podrška za widgete, jednostavne programe koji izvršavaju jednu funkciju, kao što su prognoza vremena, prikaz stanja na burzi i tome slično. Sadržaji se redovito osvježavaju, a sve je to prilagođeno TV prikazu: primjerice, aplikacija za čitanje e-pošte prikazat će vam broj nepročitanih poruka, a u njoj možete vidjeti popis poruka, pošiljatelja i kompletni sadržaj poruke.

Obzirom da HDMI standard, koji pruža najbolju kvalitetu slike, ne podržava prijenos teleteksta, korisnicima koji su spajali MAXtv prijamnik s televizorom putem HDMI-a nedostajala je ta funkcionalnost. No sada se teletekst pokreće iz samog prijamnika, što znači da će normalno raditi bez obzira na koji način ga spajate s TV-om.

Teletekst je samo jedan od načina za čitanje novosti putem MAXtv-a. Vijesti s tportala sada su posve prilagođene za prikaz na MAXtv-u, a korisnici će imati i mogućnost praćenja vijesti s drugih web stranica.

Na kraju, tu su i neke sadržajne promjene: u osnovnom paketu MAXtv-a sada se nalaze četiri nova kanala: Fox Crime, Fox Life, Nat Geo Music i Sky News. Što se tiče dostupnosti, sve te promjene krajnji korisnici vidjet će već za nekoliko dana.