NA BOŽIĆ

Predstavljen YugoGPT, prvi AI jezični model specijaliziran i za hrvatski jezik

27.12.2023 u 12:01

Bionic
Reading

YugoGPT, prvi AI jezični model za govorno područje bivše Jugoslavije (hrvatski, srpski, bosanski, crnogorski kako navode autori), počeo je s radom na Božić 25. prosinca. Kako je na LinkedInu objavio tvorac tog modela - Aleksa Gordić - u 24 sata se registriralo oko 1250 korisnika

'Nedavno sam objavio da je model bolji od Mistrala i LLaMA 2 za srpski, bosanski, hrvatski i crnogorski i sada možete igrati s njim u našoj aplikaciji', istaknuo je Gordić na LinkedInu.

Kako je istaknuo, ovo je još uvijek samo prva iteracija ovog modela, te da će se u narednim mjesecima usavršavati. Možete ga isprobati na ovom linku.

Aleksa Gordić je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike u Beogradu 2017. godine, nakon čega je radio kao softverski inženjer i inženjer stronog učenja u 'Microsoft Development Center' u Srbiji. Nakon ovog angažmana zaposlio se u Googleovoj AI tvrtki DeepMind.

Prije nekoliko dana objavio je na svom LinkedIn profilu da je s Tobyjem Farmerom pokrenuo je startup Runa AI. Kako je istaknuo, vjeruju da AI treba služiti svakom jeziku te da sada rade na višejezičnim modelima za tvrtke.

'Naš sljedeći korak je podizanje početne runde ulaganja kako bismo ubrzali, nabavili GPU klaster i stvorili 'poduzetničku' LLM platformu', najavio je Gordić.