DIGITALIZIRANI DOKTORATI

Predstavljen Digitalni akademski repozitorij

24.03.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Digitalni akademski repozitorij (DAR) donosi izbor digitaliziranih starih doktorskih disertacija iz razdoblja od 1880. do 1952. godine kao i bibliografske zapise disertacija Sveučilišta u Zagrebu te dostupne biografske podatke autora, a javnosti je predstavljen večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

Repozitorij je otvoren i za prihvat suvremenih doktorskih disertacija i znanstvenih magistarskih radova, a rezultat je projekta Znanstvena baština 19. i 20. stoljeća koji je pak dio nacionalnoga projekta Hrvatska kulturna baština (2009.-2010.) što ga je financijski poduprlo Ministarstvo kulture.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je počela razvijati projekt kako bi zaštitila građu, a on je postupno prerastao u platformu uspostave suradničkog repozitorija ocjenskih radova Sveučilišta u Zagrebu s jasnom naznakom nacionalnoga projekta otvorenog i prema ostalim sveučilištima u Republici Hrvatskoj, istaknula je vršiteljica dužnosti glavnog ravnatelja NSK-a Dunja Seiter-Šverko.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš najavio je da će to sveučilište surađivati i u nastavku projekta istaknuvši da DAR potvrđuje kako je hrvatska znanstvena sredina uvijek bila istraživački relevantna europskoj.

Kao potvrdu svoje tvrdnje spomenuo je i doktorsku disertaciju "Maxwellova teorija o elektriciteti" koju je napisao hrvatski matematičar i fizičar Ladislav Stjepanek i obranio 1898., rekavši da je ona primjer uključivanja hrvatske fizike u tadašnje europske i svjetske okvire.

U repozitorij su preneseni bibliografski podatci disertacija obranjenih na Sveučilištu u Zagrebu iz kataloga NSK u Zagrebu. Radi potpunog uvida u najstarije disertacije zagrebačkoga Sveučilišta, digitalizirana je i bibliografija Dubravke Kritovac koja obuhvaća razdoblje od 1880. do 1953.

Repozitorij su predstavile savjetnica za narodne knjižnice u Zavodu za knjižničarstvo NSK Jelica Leščić i savjetnica za digitalizaciju u tom zavodu Sofija Klarin Zadravec.

Sadržaj repozitorija upotpunjen je i vrijednom disertacijom istaknutoga hrvatskog leksikografa i bibliografa Mate Ujevića za koju je dopuštenje za javnu objavu u cijelosti u okviru DAR-a, NSK ustupila Ivana Ujević Birtić, kći Mate Ujevića za što joj je večeras zahvalila v.d. glavnoga ravnatelja NSK Dunja Seiter-Šverko, koja je za isti čin zahvalila i Dubravki Kritovac koja je NSK ustupila pravo za korištenje Bibliografije doktorskih disertacija Sveučilišta u Zagrebu.