ISTRAŽILI SMO

Prati li iPhone doista svaki korak korisnika?

22.04.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg dana brojni svjetski i domaći mediji donijeli su 'šokantnu priču' i 'šokantno otkriće' o Appleovom dodatku na uređajima iPhone koji bilježi svaki korak njihovih vlasnika. U stvarnosti stvari nisu toliko šokantne

Prije otprilike godinu dana Apple je detaljno objasnio predstavnicima američkog Kongresa razloge i metode prikupljanja podataka korisnika uređaja iPhone i iPad. U detaljnom dokumentu navedeno je da se geolokacijski podaci vlasnika spomenutih uređaja pohranjuju do unatrag deset mjeseci ako je korisnik u postavkama sam uključio opciju 'lokacijskih servisa'. Ako je ona isključena, nikakvi podaci ove vrste neće se prikupljati.

Prikupljeni podaci doista se šalju u Apple, no samo kako bi se korisnicima unaprijedila usluga korištenja njihova uređaja.

Kako navode u Appleu, iz prikupljenih podataka Apple u svakom trenutku 'vidi' gdje se korisnik nalazi i pošalje li on zahtjev preko neke aplikacije ili online servisa za nekom geolokacijskom uslugom, tražena informacija isporučit će mu se znatno brže s obzirom da Apple već zna gdje se korisnik nalazi.

Prilično korisno, dodali bismo, no definitivno postoji problem s ovim Appleovim dodatkom. Naime, podaci o lokaciji korisnika pohranjuju se u jednu jedinu nezaštićenu datoteku, naziva consolidated.db, kojoj bi mogla neovlašteno pristupiti 'treća strana' te na neki način iskoristiti ove podatke.

Ipak, da bi netko neovlašteno pristupio spomenutoj datoteci, morao bi preuzeti nadzor nad računalom i/ili iPhoneom korisnika, a u takvom slučaju najmanja stvar koja bi vas trebala brinuti je što netko zna kuda ste se kretali proteklih 10 mjeseci.

Ako ne želite da Apple prikuplja vaše geolokacijske podatke, u postavkama isključite opciju 'Location Services'.