CRNA PROGNOZA

Potop tehnoloških tvrtki na burzi zbog koronavirusa tek je početak, kaže bivši Facebookov direktor

17.03.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Sadašnja kriza kao da je kombinacija najgorih sastavnica dot-com sloma s početka dvijetisućitih i velike financijske krize iz 2008. godine

Chamath Palihapitiya, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Social Capital, ustvrdio je kako trenutna reakcija tržišta kapitala na pandemiju koronavirusa izgleda kao kombinacija dot-com sloma s početka dvijetisućitih i financijske krize koja je poharala svijet 2008. godine.

Američki burzovni indeks Dow Jones od siječnja je izgubio 19 posto na vrijednosti. Amazon, Alphabet, Apple, Facebook i Microsoft tijekom proteklog su tjedna samo u jednom danu izgubili više od 416 milijardi američkih dolara tržišne vrijednosti.

  • +14
Kafići i restorani u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Od početka godine japanski indeks Nikkei potonuo je za 27, a britanski FTSE za 33 posto. Cijena zlata je na najvišoj razini od 2013. godine.

U OECD-u prognoziraju usporavanje rasta bruto društvenog proizvoda na globalnoj razini i za ključne države poput Kine, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i eurozone. Među najgore pogođenima trenutno su zrakoplovne tvrtke, ali i putovanja te turizam općenito.

Palihapitiya, inače direktor u Facebooku u ranim danima te tvrtke, upozorio je kako sadašnja kriza ima 'ozbiljnost i dubinu velike financijske krize i trajanje dot-com sloma.'

Pad će biti podjednako loš kao i tijekom zadnje velike financijske krize, ali Palihapitiya ne očekuje brz oporavak već prognozira dugotrajan i mukotrpan. S time da, prema njegovim riječima, najgore nas tek očekuje, piše CNBC.