VELIKO PUTOVANJE

Poslušajte kako zvuči ploča koja svira na rubu svemira

01.08.2016 u 15:16

Bionic
Reading

Third Man Records, izdavačka i producentska kuća koju je osnovao Jack White iz The White Stripesa ovog vikenda slavila je sedmi rođendan. Kako? Lansiranjem prve vinilne ploče (zajedno s gramofonom) u svemir, odnosno - do njegova ruba

Kako bi ovo postigli, koristili su posebnu zaštitu za gramofon, kao i balon koji je čitavu napravu podigao na 28,651 metar nadmorske visine kako bi odsvirala 'A Glorious Dawn' s Carl Saganovog albuma 'Cosmos'. Letjelicu je konstruirao inženjer Kevin Carrico u suradnji s 'Učenicima i učiteljima iz blizine svemira' (SATINS) te ju je nazvao Icarus Craft.

Riječ je o balonu koji prevozi teret, u ovom slučaju - posebno konstruiran gramofon. Ploča koju svira prekrivena je zlatom, dok je sam gramofon zaštićen materijalom otpornim na toplinu što u principu osigurava da se ploča tijekom svojeg putovanja ne savije zbog povišene topline.

Najbolji dio? Čitavo putovanje, odnosno album možete preslušati i pogledati. Third Man Records epsko putovanje prve vinilne ploče u svemir zabilježio je u videu.

Icarus Craft Makes History: First Phonographic Record Played In Space Complete Mission

Ako vam se doista ne da čekati, možete preskočiti na vrijeme od 1:21:20 kako biste Icarusa vidjeli i poslušali na najvišoj dostupnoj visini.