MALI VODIČ

Pojavio se zlatni bitcoin - evo što trebate znati o njemu

26.10.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Najpoznatija svjetska kriptovaluta uskoro će dobiti novo izdanje. Doznajte o čemu se radi i zašto je to važno

Vlasnici bitcoina uskoro će moći primiti novu kriptovalutu.

Od bloka 491.407 bitcoin blokchaina u optjecaj će biti puštena još jedna alternativna inačica protokola na kojem bitcoin počiva, zbog čega će nastati nova varijanta te valute: zlatni bitcoin (bitcoin gold, BTG).

Što je blockchain?

Blockchain možete zamisliti kao veliku digitalnu knjigu u koju se bilježe transakcije, financijske i druge.

Projekt, čiji je cilj poboljšati tehnologiju bitcoina promjenom načina vođenja natjecanja za nagrade, drugi je te vrste od kolovoza ove godine koji koristi sve češći postupak nazvan tvrdo razdvajanje (hard fork).

Tog ćete se izraza možda sjetiti ako ste pratili predstavljanje gotovinskog bitcoina (bitcoin cash, BTC), protokola za kriptovalutu koji je privukao pozornost medija diljem svijeta nakon što je naizgled ni iz čega neočekivano stvorio vrijednost ekvivalentnu milijardama američkih dolara.

Brojni analitičari očekuju kako bi se to sad moglo ponoviti, iako postoje razlozi zašto bi entuzijazam trebao biti umjereniji.

Što je zlatni bitcoin?

Ukratko rečeno, BTG ima dva cilja:

1) Promijeniti način na koji 'rudarenje' funkcionira tako što će iz uporabe izbaciti najmoćnije strojeve za 'rudarenje' (zovu ih ASiC).

2) Tijekom vremena privući više ljudi u novi sustav i osloboditi mrežu bitcoina od velikih tvrtki te njihovog nesrazmjernog utjecaja na tu mrežu.

Umjesto proširenja bitcoina tako da ga može upotrijebiti više korisnika, BTG mijenja tu kriptovalutu tako što ju još više decentralizira ne bi li omogućio ravnopravniji pristup digitalnom plaćanju diljem svijeta.  

Iako nastaju korištenjem istog mehanizma, gotovinski i zlatni bitcoin razlikuju se na nekoliko načina, ponajviše u načinu distribucije.

Evo najvažnijih razlika:

  • BTG je postavljen tako da će biti napravljen unaprijed (prije no što njegov izvorni računalni kod postane javno dostupan)
  • oko jedan posto ukupnog broja tokena za kriptovalute 'izrudarenih' prije no što blockchain postane javan bit će upotrijebljen kao plaća tima koji stoji iza BTG-a
  • jednom kad ova distribucija završi isti taj tim bi trebao lansirati kriptovalutu kako bi korisnici mogli pokupiti svoje bitcoine

Iako je cilj BTG pretvoriti u stvarnu verziju bitcoina, postoji mogućnost njegovog pretvaranja u altcoin - kriptovalutu koja koristi postojeći računalni kod bitkoina, ali ju se koristi u druge svrhe.

Imate li zlatni bitcoin?

Svi vlasnici bitcoina primit će novu kriptovalutu po tečaju jedan bitcoin za jedan zlatni bitcoin, što će postaviti temelj za moguće tržišne aktivnosti. No, neće ih biti posve jednostavno preuzeti. Bit će, recimo, jednostavnije preuzeti sredstva iz digitalnih novčanika ili mjenjačnica koje prihvaćaju bitkoin.

Dosad je 20 digitalnih novčanika i mjenjačnica najavilo kako će prihvaćati BTG kad se pojavi. 

No, ima i onih koji to neće učiniti zato što smatraju kako je riječ o velikom sigurnosnom riziku zbog toga što razvojni programeri odgovorni za tvrdo razdvajanje nisu objavili računalni kod kako bi ga se moglo pregledati prije objavljivanja.

Tko stoji iza zlatnog bitcoina?

Čini se kako je za tvrdo razdvajanje odgovorna razmjerno mala skupina ljudi. Glavni direktor hongkongške tvrtke LigthingAsic Jack Liao, poznat kao glasan kritičar načina na koji bitcoini trenutno nastaju, prvi je predložio uvođenje zlatnog bitcoina u srpnju ove godine.

Tvrtka kojoj je na čelu prodaje opremu za virtualno rudarenje, uključujući grafičke procesore na kojima računalni hardver za zlatni bitcoin navodno počiva. 

Otkad je predstavljen tijekom ljeta, timu koji se bavio razvojem BTG-a priključio se glavni razvojni programer pod pseudonimom h4x3rotab, kao i još pet volontera koji u slobodno vrijeme rade na razvoju i promicanju kriptovalute. Njihov napredak možete pratiti na Githubu i Slacku.

Nisu svi oduševljeni 

Zanima li vas istraživanje ili korištenje zlatnog bitcoina trebate znati kako je uz buduće izdanje kriptovalute vezan nemali broj kontroverzi.

Direktor tvrtke Satoshi Labs Marek Palatinus, koji je pokrenuo prvi pool za rudarenje bitcoina ikad, ne vjeruje kako će projekt doista dovesti do planirane i priželjkivane decentralizacije.

Programer Rhett Crieghton priprema softver za 'protestno razdvajanje' (protest fork) koji se temelji na istoj zamisli, ali bez izdvajanja dijela nove kriptovalute za plaću za razvoj ako se više od 51 posto 'rudara' odluči koristiti njegov softver, piše Coindesk.

  • +7
Kovani novac povodom ulaska Hrvatske u EU Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic