IZABRALI U MIT-U

Koja je tvrtka najpametnija na svijetu? Pretekla je i Google i Facebook...

06.07.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Ugledni Massachusetts Institute of Technology proglasio je proizvođača grafikih kartica i raunalne opreme najpametnijom kompanijom svijeta

Na čelo popisa najpametnijih tvrtki, na kojem se također nalaze i tvrtke kao što su SpaceX i Amazon, Nvidia je izbila zbog svoje poslovne umješnosti i inovativnih tehnologija, istaknuli su u MIT-u.

'Popis je naš pokušaj predviđanja koje će tvrtke biti dominantne u budućnosti. Amazon, Facebook i Google su na njemu, ali ima i puno pridošlica', rekao je David Rotman, urednik MIT Technology Review.

Glavna Nvidijina prednost nad konkurencijom je eksplozivni rast umjetne inteligencije. Dok divovi poput Apple i Googlea nastoje razviti vlastite tehnologije umjetne inteligencije, često su im potrebni ogromni podatkovni centri kako bi ubrzali istraživanje i razvoj. 

U njima koriste grafičke procesore, u čiji su razvoj u Nvidiji uložili tri milijarde dolara. Svi veliki igrači koriste upravo njihove čipove, tvrde u toj tvrtci. Također, rade na razvoju čipova za autonomna vozila. 

Iako u MIT-u to nisu spominjali, područje kriptovaluta moglo bi biti iduća velika meta za širenje Nvidijinog poslovanja. Navodno razvijaju čip za proizvodnju kriptovaluta, pa bi se moglo dogoditi da se okoriste na uzbuđenju oko digitalnih valuta kao što su bitkoin i ethereum. 

Vrijednost Nvidijinih dionica porasla je za 37,51 posto tijekom ove godine. Na MIT-ovom popisu najpametnijih pojavila se i 2016. te 2015. godine, piše Business Insider.