CROATIA BOAT SHOW OPET RASTE

Pogledajte luksuz na splitskom sajmu nautike

13.04.2016 u 15:41

  • +4

Croatia Boat Show

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Premda daleko od slavnih dana otprije desetak godina, kada je bio šesti najveći nautički sajam na svijetu, splitski Croatia Boat Show uspio je doživjeti svoje osamnaesto izdanje i dočekati kraj krize u ovom sektoru. Najveća hrvatska nautička manifestacija svečano je otvorena u srijedu i nakon sedam godina uspjela je preokrenuti trend: Ove godine uz šetnicu na Zapadnoj obali privezano je stotinjak plovila, više nego dvostruko u odnosu na lani

Apsolutno najveća zvijezda ovogodišnjeg sajma jest spektakularni Benetti Delfino 93, a svoje brodove u Split ponovno su počeli slati najveći svjetski proizvođači poput Azimutha. To je, kako je otkrio vlasnik sajma Vicenco Blagaić, jedan od glavnih razloga zašto tradicija Croatia Boat Showa ipak nije prekinuta.

'Kriza je gotovo potpuno uništila nautički sektor i prošle godine zbilja smo razmišljali da odustanemo nakon punih sedamnaest godina, no u razgovoru s najvećim partnerima shvatili smo da se tržište počelo oporavljati i rasti. Nadamo se da nam nakon sedam gladnih godina slijedi barem sedam debelih', kazao je Blagaić.

Uz desetke hrvatskih premijera, na kopnenom dijelu splitskog sajma tradicionalno su izloženi i razni modeli automobila, zatim brodska oprema i nautička odjeća, a zastupljene su i agencije i marine. Samo svečano otvaranje nije više spektakularno kao nekada - kada se okupljala kompletna hrvatska politička krema ili kada je nekadašnji gradonačelnik Željko Kerum izvodio svoje performanse - pa je čast posljednjeg govora pripala zamjeniku ministra turizma Robertu Pauletiću.

On je prilično neuobičajeno objavio da ima 'tri vesele vijesti', da bi ih potom stao nabrajati: prva jest da će 'Split i Dalmacija ove godine biti najveći turistički dijamanti' - što je, kaže, čuo od predstavnika velikih turoperatora koji nisu ni znali da on dolazi upravo iz ovog kraja - a druga vijest je da će hrvatski turizam ove godine rasti oko pet posto. Treću Pauletićevu veselu vijest nitko na sajmu nije uspio dočekati jer je kazao da je 'ne može otkriti'.

Croatia Boat Show otvoren je do nedjelje 17. travnja.