AKO BAŠ PRIGUSTI

Pogledajte kako Tesla Model S može postati i - čamac

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 21.06.2016 06:51
  • Objavljeno 21.06.2016 u 06:53
01-2012-tesla-model-s-fd-1347336745

01-2012-tesla-model-s-fd-1347336745

Izvor: Promo fotografije / Autor: tesla

Elon Musk osobno je potvrdio kako Model S pluta dovoljno dobro kako bi mogao na kraća razdoblja poslužiti kao čamac i koristiti okretanje kotača kao pogon

Elon Musk komentirao je video zapis koji se pojavio tijekom vikenda, a u kojem možete vidjeti muškarca kako vozi Model S kroz poplavljen tunel u Almatiju u Kazahstanu.

Metar duboka voda, čini se, nije predstavljala naročitu prepreku Teslinom automobilu. Nakon nekog vremena jednostavno je počela plutati, da bi nakon toga lagano prokrstarila pored poplavljenih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Možda se čini neprimjerenim da se električni auto tek tako pretvori u brodić, ali ima rezona. Većina auta koji imaju motor s unutarnjim izgaranjem imaju auspuh postavljen vrlo nisko, zbog čega u njega u ovakvim situacijama voda vrlo brzo ulazi i poplavi ga. Vozila na baterije nemaju auspuh. Drugi način na koji voda može prodrijeti u aute pogonjene unutarnjim izgaranjem je putem otvora za zrak.


Ne znamo točno koliko dobro su zaptiveni ostali dijelovi Modela S, ali za pretpostaviti je kako su se oko baterije - u kojoj je litij, koji se lako zapali u dodiru sa zrakom ili vodom - prilično potrudili. S obzirom da Model S ima način rada koji se aktivira kao obrana u slučaju napada biološkim oružjem, moguće je i kako je barem kabina u većoj mjeri nepropusna.

Moguće je kako u Tesli već neko vrijeme znaju kako njihov auto dosta dobro pluta. Početkom 2015. godine u postavkama ovjesa otkriveno je 'uskršnje jaje' koje je omogućavalo pretvaranje slike Modela S u podvodni Lotus Esprit Jamesa Bonda.

Ipak, Elon Musk definitivno ne preporuča korištenje Modela S kao broda.


Više:Ars Technica

Tesla Model S swimming

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!