A TAKO 'JEDNOSTAVNO'

Pogledajte kako radi origami robot!

04.06.2015 u 07:14

Bionic
Reading

'An Untethered Miniature Origami Robot that Self-folds, Walks, Swims, and Degrades' naslov je rada istraživača s MIT-a i TU Munich. Na ICRA 2015 događanju demonstrirali su minijaturnog origami 'robota', koji se samostalno sklapa, može 'hodati' okolo, prenositi teret, ali i otopiti...

Origami robot pogone magnetska polja, a robot uistinu može činiti sve što je spomenuto u naslovu rada. Plan je kreirati još minijaturnije verzije koje će moći odrađivati neke zadaće u ljudskim tijelima.

Samog robota čini magnet i PVC sendvič od više laserski rezanih slojeva (polistiren ili papir), a mase je svega 0.3 grama. Kada se postavi na grijač, PVC se deformira i sama struktura poprima upotrebljivi oblik. Kako izgleda cijeli ciklus robota moguće je vidjeti u nastavku:

'Motor' robota, kako piše IEEE Spectrum, zapravo čine dvije stvari - jedna od njih je magnet koji se nalazi na samom origami-robotu, a drugu predstavljaju četiri zavojnice koje služe za stvaranje magnetskih polja kojima se upravlja robotom.

Stvar je zapravo kudikamo složenija od uobičajene igre za klince kojima se polja mogu demonstrirati magnetom ispod kakve tanje plohe i pomicanjem spajalice na njenom vrhu. Prednosti napredne izvedbe su mogućnost levitacije, 'ukopavanja', ali i micanja težih predmeta, kako je i prikazano u filmiću.

Origami robot je moguće otopiti (osim magneta, naravno) u acetonu, no radi se i na izvedbi koja se rastvara u vodi.