OVO JOŠ NISTE VIDJELI

Pogledajte fascinantne 3D snimke stanica

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 11:25
  • Objavljeno 09.03.2011 u 09:02
stanica

stanica

Izvor: Screenshot / Autor: Howard Hughes Medical Institute

Zahvaljujući moćnim suvremenim mikroskopima koji mogu snimati biološke procese na djelu, zvijezdama 3D filmova konačno su ovih dana postale i žive stanice

Eric Betzig i njegov tim iz Medicinskog instituta Howard Hughes u Marylandu svoj su fascinantan film napravili uz pomoć nove tehnike snimanja supertankim slojevima svjetlosti sličnim onima kakvima se koriste skeneri barkodova u trgovinama.

U prvom dijelu filma ovom su tehnikom s dosad neviđenom preciznošću zabilježili dijeljenje kromosoma tijekom mitoze – procesa diobe u kojem stanica udvostručuje svoj genetski materijal i potom ga razdvaja u dvije jednake polovine. U drugom se vidi membrana stanice bubrega svinje, a u trećem zbivanja na površini 'besmrtne ljudske stanice', tzv. HeLa koja je ime dobila po bolesnici Henrietti Lacks kod koje su prvi put izdvojene još 1951. godine.

U novoj se metodi uzorci osvjetljavaju kratkim pulsovima umjesto neprekidnom rasvjetom kakvom se služi većina postojećih mikroskopa. Naime, svjetlost s vremenom oštećuje žive stanice, pa je nova tehnika mnogo manje invazivna. Osim toga, uski slojevi svjetla omogućuju da različiti dijelovi koji se snimaju uvijek budu u fokusu.

'Nijedna druga tehnika ne omogućuje ni približno toliko kvalitetno prostorno i vremensko snimanje detalja stanice', rekao je Betzig.

Nova će se metoda moći koristiti u biološkim istraživanjima u kojima je važno u tri dimenzije pratiti razvoj stanica. Naime, znanstvenicima su 3D filmovi puno korisniji za razumijevanje bioloških procesa od običnih fotografija. 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi