KATALOG MORSKOG ŽIVOTA

Pogledajte fascinantna stvorenja morskih dubina

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prošli tjedan dovršeno je sastavljanje najvećeg kataloga morskih organizama na kojem su tisuće ljudi radile punih deset godina

Prvi Katalog morskog života (CoML) trebao bi poslužiti kao temelj za istraživanja utjecaja ljudskih aktivnosti na morske ekosustave.

U radu na njemu sudjelovalo je više od 2.700 istraživača iz 80 zemalja, a utrošeno je 9.000 dana u najmanje 540 ekspedicija. To je najtemeljitija studija ove vrste koja je ikad poduzeta u svijetu.

'Sav život na površini ovisi o životu u oceanima. Morski život daje nam polovinu količina kisika, mnoštvo hrane i regulira klimu. Iako je još puno toga ostalo

David Shale

David Shale

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

nepoznato, sada bolje razumijemo svoju subraću i njihovo golemo stanište', rekao je na konferenciji u Londonu Ian Poiner, čelnik Census Steering Committeeja.

Program, započet 2000. godine, stajao je oko 650 milijuna dolara, a trebao je dati odgovore na tri važna pitanja: što je živjelo u oceanima, što živi u oceanima i što će živjeti u oceanima? 

 

Znanstvenici su na temelju milijuna uzoraka uspjeli identificirati više od 6.000 novih vrsta, od kojih je oko 1.200 službeno opisano. Osim toga, zahvaljujući studiji ukupan broj poznatih vrsta povećao se sa 230.000 na 250.000.

Neke od najljepših fotografija koje su istraživači snimili na svojim ekspedicijama pogledajte u fotogaleriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi