KAO IZ ROBOCOPA

Pogledajte električnu mrcinu iz Harley-Davidsona

20.06.2014 u 11:07

Bionic
Reading

Nije šala. Ikona među benzinskim motociklima dobila je inačicu pogonjenu na struju, prvu u 111 godina postojanja te tvrtke. Izgleda kao da je izašla iz Robocopa

Između ostalog, nema spremnik za gorivo i auspuh, a neće ni grmiti kao klasična mrcina po kojoj je taj proizvođač poznat diljem svijeta, ali obećavaju kako će po svemu drugome doživljaj vožnje biti identičan. Zvuk će se razlikovati ne samo od motora s unutarnjim sagorjevanjem, već i od drugih električnih motocikala na tržištu, kažu.

Trofazni indukcijski motor ima 55 kilovata (74 konja). Kao i kod brojnih modela e-automobila, pali ga se pritiskom na dugme.


Maksimalna brzina mu je blizu 150 kilometara na sat. Od nule do sto na sat ubrzava za četiri sekunde. Ima dva moda vožnje - Power, s dosegom od kojih pedesetak kilometara, i Range, kojim možete prijeći oko 85 km bez punjenja.

Pogone ga litij-ionske baterije, koje se djelomično pune zahvaljujući mehanizmu koji koristi kinetičku energiju motocikla tijekom kočenja i oponaša kočenje motorom na modelima s unutarnjim sagorjevanjem. Punjenje traje oko tri i po sata na punjaču od 220 V.


Zasad nije na prodaju jer je riječ o konceptnom modelu, koji je u razvoju od 2010. godine. Hoće li u masovnu proizvodnju ili ne, još ćemo vidjeti.

U LiveWireu, kako projekt nazivaju u Harleyu, od idućeg će tjedna moći sudjelovati i ljudi izvan kompanije. Javnosti će biti predstavljen 23. lipnja u New Yorku, nakon čega kreće na turneju istočnom i zapadnom obalom SAD-a.

LiweWire - e-motocikl Harley-Davidsona

Izvor:OC Register