NANO SF VOZILO

Pogledajte auto napravljen od jedne molekule!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 10.11.2011 17:12
  • Objavljeno 10.11.2011 u 15:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nizozemski znanstvenici konstruirali su najmanji električni automobil na svijetu, sastavljen od jedne jedine brižljivo dizajnirane molekule

Minijaturni automobil ima četiri kotača koji se okreću kada se spoje na struju. Ona se u motor dovodi preko vrška metalne igle koja završava samo s jednim ili dva atoma. Kada se igla približi autu, elektron preskače na molekulu i pokreće ju. Motor čine četiri molekularna rotora koji istovremeno djeluju i kao kotači. Kada apsorbiraju elektron njihov oblik se mijenja i pokreće auto po površini. U 10 električnih izboja auto je uspio prevaliti šest milijarditih dijelova metra.

Nature

Nature

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

DR. Tibor Kudernac, kemičar na Sveučilištu Twente, kaže da u svim biološkim sustavima postoji cijelo obilje molekularnih strojeva ili rotora koji se temelje na proteinima koji odlično obavljaju važne stvari. Primjerice, stezanje mišića temelji se na proteinskim motorima. 'Ovo je jednostavna demonstracija da možemo napraviti svašta. Mislim da će izum motivirati ljude da promisle o njegovim mogućim primjenama', rekao je Kudernac, priznavši da je to ipak najvjerojatnije projekt za budućnost.

Na ilustraciji iz časopisa Nature (kliknite na sliku desno) vidi se kako se kotači molekule okreću i tjeraju auto prema naprijed.

Nanotehnologija posljednjih godina stvara brojne malene motore i uređaje. Kako rade neki od njih, pogledajte dolje.

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi