EU ZATEŽE ENERGETSKI REMEN

Plazme nepoželjne u Europskoj uniji

13.01.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Plazma televizori su veliki potrošači električne energije i vjerojatno je da će njihova prodaja biti ograničena direktivom EU-a

Tehnologija plazma televizora troši veliku količinu energije za prikaz slike; spominje se do četiri puta više od starih CRT televizora, a neki idu čak tako daleko da tu tehnologiju nazivaju SUV-om u dnevnoj sobi. Europska unija, ovih dana pod velikim pritiskom upravo zbog nedostatnih izvora energije, najvjerojatnije će na proljeće donijeti direktivu kojom će ograničiti prodaju takvih televizora.

Sve države u Europi se suočavaju s ogromnim povećanjem potrošnje električne energije u kućanstvima, pa će se donijeti paket zakona kojima bi se korisnike prisililo na štednju. Na istom tragu je i zabrana klasičnih žarulja u korist energetski štedljivijih.

Televizori neće biti zabranjeni preko noći, već će se postupno izbacivati s tržišta modeli koje odlikuje velika potrošnja. Očekuje se da će proizvođači pod pritiskom takvih zakona uložiti više truda u energetsku efikasnost svojih proizvoda, pa plazme neće nestati s polica trgovina, nego će jednostavno postati štedljivije.