TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Izvrstan naslov suspregnut ekstremnim zahtjevima: Zaigrali smo Returnal na PC-ju

24.02.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Returnalova verzija za PC računala akcijom je krcat svemirski roguelite čije raskošne konzolaške korjene nadoknađuju iznimni hardverski zahtjevi

Nakon što smo svjedočili uspješnoj migraciji God of Wara i Spider-Mana na PC, sa strepnjom smo očekivali dolazak prve punokrvne PS5 igre, što zbog šanse da osjećaj neće biti isti kao na DualSense kontroleru, što zbog puno većih hardverskih zahtjeva. Od kad smo pročitali službene zatjeve za Housemarqueov roguelite Returnal koji, među ostalim, za optimalne performanse predlažu 16 GB RAM-a i RTX 2070. Premda spomenute specifikacije nisu pretjerano ekstravagantne, one zalaze duboko u sferu gejmerskih PC-ja, što se među ostalim i reflektira na preformanse na Steam Decku koji su, bar u trenutku pisanja članka, jako slabe.

  • +3
Returnal PC Izvor: Screenshot / Autor: Housemarque

S druge strane, igranje na PC-ju uz spomenute specifikacije i zdravu dosu samokontrole i isključivanja Ray Tracinga polučuje glatkim iskustvom na 1080p rezoluciji. Razlog zbog kojeg priču o PC verziji Returnala započinjemo s upozorenjem o konfiguraciji leži u prirodi same igre.

Returnal je naslov iz trećeg lica u kojem je vaša mobilnost ključni element pobjede. Igra, pored lijepe grafike, donosi elemente bullet hell pucačina - igara u kojima malom letjelicom izbjegavate kaleidoskopsku tapiseriju metaka. Neprijatelji u Returnalu vas bombardiraju na sličan način, a vaše reakcije, munjevito korištenje oružja i brzo manevriranje jedina su stvar koja vas razdvaja od započinjanja igre ispočetka. Ako usred borbe, tim rečeno, izgubite par sličica u sekundi zbog učitavanja tekstura, to može utjecati na uspjeh cijelog runa.

Returnal, sam po sebi, ne spada među jednostavne i lagane igre, pa s jedne strane razumijemo zašto se za minimalne i optimalne zahtjeve spominju moćnije konfiguracije. Igra igrača nagrađuje sustavnom nadogradnjom naoružanja, dodavanjem dodatnih bioma i neprijatelja te na koncu - samom pričom koja na prvi pogled izgleda kao znanstveno-fantastična epizoda Twin Peaksa, no s vremenom postaje jasnija i razgovjetnija.

Cijela ideja igre u kojoj se glavni lik vraća iz mrtvih svaki put kad umre, no njezino tijelo ostane tamo gdje je pokošena postavlja brojna pitanja i na zabavan način zadire u samu prirodu žanra. Uz savršenu presliku originalne igre, te svih njenih elemenata, Returnal na PC-ju jednako je uzbudljiv kao i na PlayStationu 5. Riječ je o vrlo dobro odrađenom portu čiji je jedini pravi minus to što neće raditi glatko na velikom broju PC konfiguracija.

Jedina pitanja koja preostaju su vezana uz igrinu nesmiljenu težinu i hardverske zahtjeve. Ako raspolažete dovoljno brzim računalom, a igraju vam se izvrsno smišljene akcijske pucačine na kojima ćete i te kako isklesati vještine, najtoplije preporučamo da Returnalu pružite priliku - makar ga kupili tek na sljedećem većem popustu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Housemarque
  • Ime: Returnal
  • Proizvođač: Housemarque
  • Izdavač: Sony
  • Platforme: PS5, PC
  • Cijena: 59.99 eura
  • Ustupio: Sony
l>