MAGIČNA ZNANOST NA DJELU

Plašt nevidljivosti koristit će se u prometu!?

31.01.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Kada je britanska spisateljica J. K. Rowling pisala svoje fantastične priče o Harryju Potteru, vjerojatno nije ni sanjala da bi magični plašt nevidljivosti - kojim se njezini junaci skrivaju od zlih čarobnjaka - već za nekoliko godina mogao postati stvarnost

O skrivanju predmeta različitim metamaterijalima već se dosta pisalo – prvi objekti uspješno su sakriveni još 2006. godine. No dosadašnji su sustavi uglavnom djelovali na određenim valnim duljinama nevidljivim ljudskom oku ili su prikrivali samo tijela mikroskopske veličine.

Novi sustav, koji su nedavno razvili Massachusetts Institute of Technology i Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART), funkcionira u području vidljivog svjetla i skriva predmete dovoljno velike da se vide golim okom. Sastavljen je od dva komada kalcita, jeftinog minerala građenog od kalcijeva karbonata u obliku heksagonskih kristala, spojenih u određenoj konfiguraciji.

Kalcit je jako optički anizotropan, odnosno dvoloman, što znači da će svjetlost koja ulazi s jedne strane izaći pod drugačijim kutom od svjetlosti koja ulazi s druge. Koristeći dva različita komada kalcita, stručnjaci su uspjeli skrenuti svjetlost oko čvrstog predmeta koji je smješten između kristala.

Iako izum još uvijek ima određene nedostatke – najbolje djeluje u području zelenog dijela spektra i ne osigurava nevidljivost pod svim kutovima – ipak je vrlo zanimljiv jer bi se mogao praktično primijeniti u svakodnevnom životu.

Voditelj istraživanja George Barbastathis s MIT-ja kaže da bi 'plašt' mogao smanjiti zbunjenost vozača na prometnim ulicama.

'Ja živim u Bostonu u kojem se mnoge ulice križaju pod vrlo oštrim kutovima, tako da su vozači često zbunjeni jer ne znaju koja se prometna signalizacija odnosi na njih, a koja na sudionike prometa u drugoj ulici. Ovim izumom mogli bismo sakriti neka svjetla i tako smanjiti zbunjenost vozača.'

Dr. Barbastathis je uvjeren da će njegov tim ili neka druga skupina stručnjaka u skoroj budućnosti uspjeti razviti pravi trodimenzionalni plašt koji će skrivati veća tijela iz svih smjerova promatranja.