ASTRONOMIJA

Planeti ljubavi i rata: U lipnju nas čeka prekrasan pogled na Veneru i Mars

07.06.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Naše ćemo planetarne susjede moći promatrati na zapadnom nebu, a najbolje će se vidjeti nakon zalaska Sunca

Ljubitelji astronomije ovog će mjeseca doći na svoje. Na nebu ćemo jasno moći vidjeti naše planetarne susjede Veneru i Mars, a ako rano uranimo, vidjet ćemo i plinovite divove. Mars i Veneru bez problema ćemo moći vidjeti golim okom i to u vrijeme kad smo svi više-manje budni.

'Planeti ljubavi i rata u lipnju će biti blizu jedan drugom, a pratit će ih blistave zvijezde sjeverne hemisfere' piše NASA.

Kako vidjeti Mars i Veneru?

Za promatranje je najbolje napustiti mjesta visokog zagađenja svjetlom. 'Mars i Venera nalaze se jako blizu jedno drugom, a naći ćete ih na zapadnom nebu nakon zalaska Sunca', objašnjava izvor. Mars će imati crvenkasti ton te će biti malo gore lijevo od Venere.

Venera je pakleni svijet s površinskom temperaturom od 482 celzijeva stupnja. Riječ je o drugom najsvjetlijem objektu na noćnom nebu. Površina joj je neprekidno zakrivena gustim oblacima sačinjenima od sumporne kiseline koji učinkovito odbijajo sunčevo svjetlo nazad u svemir. Venera je toliko blještava da su ju u staroj Grčkoj nazivali najljepšom zvijezdom na nebu.

Mars je, pored Zemlje, planet kojeg smo najdetaljnije istražili. Planetarni znanstvenici vjeruju da je Crveni planet nekad davno bio svijet prekriven vodom. Imao je velike ocene, jezera i rijeke, no s vremenom je izgubio atmosferu, pretvorivši se u suhi pustinjski planet. NASA i druge svemirske agencije neprekidno pretražuju njegovu površinu te traže tragove davne naseljivosti, tiho se nadajući da će pronaći mikroskopski život.

Jupiter i Saturn

Ako ste ranoranioc, na nebu ćete moći vidjeti Jupiter i Saturn. Plinoviti divovi bit će vidljivi malo prije izlaska Sunca, a moći ćemo ih vidjeti na istočnom nebu. Jupiter ćemo također 14. lipnja moći vidjeti kako se uzdiže iznad Mjeseca.