U NOVOM ZELANDU

NASA lansirala znanstveni balon visokog pritiska: 'Ostvarili smo 15-godišnji cilj'

13.05.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA u subotu je uspješno lansirala znanstveni balon visokog pritiska (SPB) u Novom Zelandu, ostvarivši time 15-godišnji cilj

Balon veličine nogometnog stadiona lansiran je u zračnoj luci Wanaka na Južnom otoku, a namjera je da 100 ili više dana ostane u gornjim slojevima atmosfere, stoji u NASA-inom priopćenju. Prvi balon je lansiran 16. travnja i već je tri puta obišao Zemljinu južnu hemisferu na visini od otprilike 33.000 metara.

Voditeljica programa Debbie Fairbrother je rekla da je cilj posljednjih 15 godina bio istovremeno u zraku imati dva balona visokog pritiska, koji zadržavaju isti volumen bez obzira na vanjske uvjete.

'Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i znanstvene timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više znanosti i napredniju znanost u narednim godinama', rekla je.

NASA je rekla da se na drugom balonu nalazi Svemirski opservatorij za krajnji svemir 2 (EUSO-2). Riječ je o znanstvenoj misiji Sveučilišta u Chicagu koja će promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu. Porijeklo tih čestica nije dobro poznato te će podaci koje EUSO-2 prikupi pomoći riješiti znanstveni misterij, rekla je NASA.