SVEMIRSKA PUTOVANJA

Na počecima Space Shuttlea NASA je imala bizaran plan spašavanja astronauta

01.06.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Zamislite da ste nagurani u kuglu promjera 90 centimetara na kojoj imate samo mali prozor i bocu sa zrakom. Već dovoljno klaustrofobično? A sad zamislite da to napravite u svemiru, pa kroz onaj prozorčić s jedne strane vidite Zemlju, a s druge Space Shuttle oštećen nekom nezgodom zbog čega vas čeka operacija spašavanja.

Sasvim dovoljno za zastrašujući napadaj panike, možda čak i za dobro uvježbane NASA-ine astronaute. A upravo to je bio plan koji je američka agencija za svemirska istraživanja svojedobno smislila kao način spašavanja članova posade pokvarenih Shuttleova. Nešto kasnije ideja je sasvim napuštena, a priča skoro zaboravljena, no zanimanje za nju obnovio je članak objavljen na portalu Universe Today.

Plan je bio nazvan Osobna kapsula za spašavanje, ili Personal Rescue Enclosure (PRE), i razvijan je istodobno s NASA-inim u to vrijeme revolucionarnim Space Shuttle programom. Kolokvijalno, kapsulu su zvali 'lopta za spašavanje', i trebala je poslužiti za transport jednog astronauta iz oštećene letjelice do one koja posadi stigne u pomoć. Napravljen je i prototip, ali nikad ni jedan primjerak nije doista i poslan u svemir.

PRE je imao volumen od samo 0,33 kubna metra, i bio je napravljen od tri sloja tkanine - uretana, kevlara i vanjskog sloja koji je trebao čuvati temperaturu. Spomenuti prozorčić je bio od leksana, a u loptu se ulazilo kroz 'vrata' koja su se zatvarala patent zatvaračem. Unutra je mogao stati samo jedan astronaut koji je unutra imao zalihu kisika koja je mogla potrajati sat vremena. Universe Today je ovakav opis i namjenu PRE-a usporedio s efikasnošću skrivanja ispod radnog stola u slučaju nuklearnog udara.

Kapsula je bila smišljena za situaciju kad posada ne bi imala na raspolaganju dovoljno svemirskih odijela. Naime, prije nego se dogodila nesreća Challengera, posade shuttleova nisu ni nosile svemirska odijela. Tako bi u slučaju nezgode, ukoliko bi bilo vremena za dolazak spasilačke misije, bio upotrijebljen PRE, koji bi bio spojen na oštećeni brod do dolaska spasitelja, a onda bi astronaut iz spasilačkog broda u svemirskoj šetnji dovukao na sigurno PRE i onog jednog člana posade. Također, lopta je mogla biti prebačena iz jednog u drugi brod preko razvučenog kabela, ili uz pomoć svemirske 'ruke' kakvu je imao svaki shuttle. Tako bi jednog po jednog spasili cijelu posadu.

NASA je 1979. izdala brošuru pod nazivom NASA Facts, bila su to vremena kad su rado s javnošću dijelili sve što su radili, pa je tako bio slučaj i s PRE-om. U brošuri se s puno samopouzdanja govorilo o cijelom programu, za kojeg se govorilo da će 'pretvoriti izvanredne i skupe svemirske misije u rutinske ekonomične operacije od kojih će ljudi svuda imati maksimalnu korist'. Zanimljivo je danas čitati tu brošuru, sa svim očekivanjima koje je NASA imala od programa. Nešto od tih očekivanja je i ostvareno, bez obzira na to što je program napušten, jer su brojna njegova rješenja korištena u kasnijim, pa i današnjim operacijama. Zato još smješnije djeluju opisi PRE-a.

'Ako shuttle bude oštećen, zapovjednik i specijalist za teret ući će u osobnu spasilačku kapsulu, a pilot i drugi specijalist navući će svoja svemirska odijela', stoji u brošuri.

Valja se prisjetiti da je u to vrijeme svaka vijest o shuttle programu izazivala ogromnu pažnju, pa su o PRE-u pisali i čitani časopisi poput Popular Mechanics. No, ideja o kapsuli na kraju je ipak napuštena, a zdravi razum je prevladao pa su uskoro svi članovi posade imali svoja svemirska odijela. Gledano iz današnje perspektive, doista je nevjerojatno da je ovakva ideja - kapsule koja se mogla zatvoriti samo izvana, s osobom u njoj koja je bila potpuno na milost drugog astronauta. Zvuči više kao neki TikTok izazov. Sigurnost astronauta je, pak, dobila puno bolja rješenja.