NIJE DOBRO

Pažnja: Ove ekstenzije za Chrome zaobiđite u širokom luku

02.09.2022 u 09:24

Bionic
Reading

McAfee je identificirao pet malicioznih ekstenzija koje biste definitivno trebali zaobići u najširem luku, a jedna od njih je i Netflix Party

Ekstenzije za Google Chrome trebale bi olakšati vaš život, no s obzirom da na popularnost preglednika, samo je bilo pitanje vremena kad će se pojaviti one koje mogu ugroziti vašu privatnost.

Maliciozne ekstenzije korisnike preusmjeravaju na phishing stranice i ubacuju identifikacijski ID u kolačiće e-trgovina, kažu iz McAfeeja. Sigurnosna kompanija kaže da ekstenzije također prate korisnikove internetske aktivnosti te na servere kreatora ekstenzije šalju stranice koje je žrtva posjetila, piše Cnet.

Tvorac ekstenzije nakon toga može ubaciti kod u stranice e-kupovina koje je posjetio korisnik te zaraditi na kupovini kao da ih je on preporučio. Riječ je o implicitnom kršenju privatnosti pri ovakvom dijeljenju podataka. McAfee je naveo pet opasnih ekstenzija: Netflix Party, Netflix Party 2, FlipShope - ekstenziju za praćenje cijena, Full Page Screenshot Capture - alat za snimanje slika ekrana i AutoBuy Flash Sales koji se nalaze na računima preko 1.4 milijuna korisnika.

Najbolji način kako izbjeći zloćudne ekstenzije je provjera prije instalacije. McAfee također korisnicima predlaže da pripaze na zahtjeve koje ekstenzija traži. Konačno, bilo bi dobro poduzeti dodatne korake kako bi se provjerila autentičnost softvera kojeg instaliramo u preglednik prije nego što mu predamo dozvole.