OPREZNO NA EBAYU

Pazite, mogu vam podvaliti lažnu memorijsku karticu!

18.06.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Na eBayu i sličnim trgovinama online se može naći štošta toga povoljno. Od igle do lokomotive, kako se to zna(lo) reći. No, ako je nešto jeftino, ne znači i da je kvalitetno. Ili originalno

Američki fotograf Bryan Myhr podijelio je svoje neugodno iskustvo sa čitateljima web odredišta PetaPixel. Evo što mu se dogodilo.

Kupio je na eBayju Transcendovu karticu SD kapaciteta 64 GB, uvjeren kako plaća original. Nije trebalo dugo da shvati kako nešto ne štima: kartica je vrisnula kad ju je pokušao upotrijebiti po prvi put.

Ako mislite kako je Myhr potpuni amater i naivac, imajte na umu kako prodavač - pod korisničkim imenom discountmemorysticks - ima 68 recenzija, 97,5 posto pozitivnih reakcija kupaca i sjedište u New Hampshireu u Sjedinjenim Državama, gdje je dostupan američkim vlastima. Vjerujemo kako bi mnogi nasjeli.


Nakon što je kartica odbila suradnju, Myhr ju je bolje pogledao i usporedio s originalom kupljenim u dućanu. Nije imala serijski broj i oznake, a font i boje na naljepnici bili su nešto drukčiji.

Požalio se prodavaču, no on mu je odgovorio kako nemaju sve memorijske kartice serijske brojeve na sebi te kako ne bi trebao optuživati bez dokaza. Ponudio je zamjenu kartice ili povrat novca, ali i priprijetio prijavom PayPalu.

Myhr nije odustao. Putem eBaya obratio se Transcendu. Iz proizvođača kartica su ga uputili da se pokuša dogovoriti s prodavačem. Ako prodaje lažnjake, rekli su, oni ne mogu ništa poduzeti.

Nesretnom fotografu preostalo je samo jedno: podijeliti svoje iskustvo s internetskom javnošću. Preporučuje kupovinu memorijskih kartica u klasičnim trgovinama. Ako baš želite kupovati online, pazite da prodavač ima veliki broj transakcija i vrlo pozitivne povratne informacije od drugih fotografa.

Više:PetaPixel