MEDICINA

'Pametna tetovaža' zna kad će vas tijelo izdati

Bionic
Reading

'Pametna tetovaža' zapravo je biosenzor koji bilježi razinu mliječne kiseline u znoju i upozorava kad je tijelo došlo do krajnjih granica izdržljivosti

Mnogi profesionalni sportaši susreli su se sa situacijom u kojoj im motivacije za vježbanje ne nedostaje, ali tijelo jednostavno ne može više. To se posebno odnosi na ekstremne sportaše koji sudjeluju u maratonima ili Iron Man utrkama.

Iako su znanstvenici tijekom godina napravili mnogo kako bi sportaši mogli izdržati sve veći napor (poput različitih energetskih i izotoničnih pića), tijelo ipak ima svoja ograničenja.

U trenutcima kad tijelo jednostavno više ne može proizvesti dovoljno energije za sve napore, bez obzira na to koliko um želi nastaviti dalje, tijelo se gasi.

Američki znanstvenici objavili su da rade na novom biosenzoru koji bi mogao predvidjeti 'gašenje' i upozoriti sportaša na to što ga čeka.

Kako je objavljeno u izdanju 'Analytical Chemistry', biosenzor se u obliku male elektrokemijske tetovaže nanese na tijelo sportaša i tamo mjeri razinu laktata u znoju.

Laktat je jedan oblik mliječne kiseline koji se pojavljuje u znoju prilikom tjelesnog napora. Kad razina laktata u tijelu poraste, dolazi do ekstremnog umora i 'gašenja' tijela.

Biosenzor na kojem američki znanstvenici rade može izmjeriti razinu laktata i tako omogućiti trenerima i sportašima da prilagode vježbe, odnosno napore, realnim tjelesnim mogućnostima.

'Ovakvi metabolički biosenzori koji se nanose na kožu mogli bi pružiti korisne informacije o tjelesnim mogućnostima i cjelokupnom fizičkom stanju nositelja', istaknuo je jedan od znanstvenika koji je radio na projektu, Joseph Wang.

Dodao je da bi takvi biosenzori mogli svoju primjenu pronaći ne samo u sportu, već i u vojsci, ali i u biomedicini.