NOVITETI TECHNICSA

Oživljavaju se vinilke - oživljavaju se i legendarni gramofoni

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 06.02.2017 15:59
  • Objavljeno 06.02.2017 u 15:59
Technics SL-1210GR

Technics SL-1210GR

Izvor: Promo fotografije / Autor: Technics

SL-1200G bio je legendarni gramofon za generacije ljubitelja vinila. S obzirom na veliki rast popularnosti, ne čudi kako se Technics odlučio predstaviti dva nova modela gramofona koji nasljeđuju tehnologiju prethodnika, a koji je pak bio razvijen s ciljem da bude prvorazredni direct drive gramofon nove generacije

Taj stari model bio je cijenjen zbog kvalitete zvuka, ali je bio poznat i po svojoj fleksibilnosti i čvrstoći. Od svibnja ove godine Technics će u ponudi imati i dva njegova nasljednika, modele SL-1200GR (srebrni) i SL-1210GR (crni). U priopćenju za medije, Technics navodi kako se ranije čuvene karakteristike legendarnog modela ne samo prenose na novitete, već se odlikuju i novim materijalima, dizajnom te isporučuju zvuk koji će zadovoljiti široki raspon ljubitelja dobrog zvuka.

'SL-1200GR i SL1210GR predstavljaju kombinaciju onog najboljeg od oba svijeta', rekao je Michiko Ogawa, Technicsov direktor u Panasonicu.

Sigurni smo kako će oba modela ispuniti očekivanja Technicsovih obožavatelja diljem svijeta. Naš je cilj bio otvoriti približiti ove vrhunske proizvode i audio entuzijastima i profesionalnim DJ-evima.

Ne čudi spomen DJ-eva, zbog toga što je originalni model, SL-1200MK2, maltene bio jedini pravi izbor u tim krugovima. Lani je predstavljeno 'osvježeno' izdanje modela SL-1200G, no tvrtka je umjesto nadogradnje komponenti morala sve izvesti nanovo, zbog toga što nisu imali izvorne proizvodne alate i pogone. Međutim, zadržali su sve bitnije elemente izvornika, a čini se da je to slučaj i s novitetima za ovu godinu.

Technics SL-1210GR

Technics SL-1210GR

Izvor: Promo fotografije / Autor: Technics

Dijelovi modela SL-1200G unaprijeđeni su u izradi novih modela SL-1200GR i SL-1210GR - primjerice, bezjezgreni direct-drive pogon, tehnologija za preciznu kontrolu motora, čvrsti tanjur i visoko osjetljiva ručka. Sve to osigurava korisnicima gramofona užitak u glazbi i u bogatom, robusnom analognom zvuku vinila, poručuje Technics.

Za razliku od gramofona pogonjenih remenom, direct-drive gramofoni pogone motor na maloj brzini i direktno vrte tanjur uređaja. U 2016. godini Technics je razvio 'surface-facing', bezjezgreni direct-drive motor okrenut prema površini gramofona, ili u razini površine gramofona s dvostrukim rotor-magnetima smještenim na obje strane. Takav raspored eliminirao je rotacijske neregularnosti motora koje su postale poznate pod engleskim nazivom 'cogging'. Taj je problem bio specifičan za direct-drive gramofone. Taj je motor bio upotrijebljen na modelu SL-1200G koji je na hi-fi tržištu dočekan iznimno uspješno. Novi modeli SL-1200GR i SL-1210GR odlikuju se istom filozofijom u izradi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!