UNICEF NUDI

Ovom igrom ćete djecu podučiti njihovim pravima

12.12.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Igranjem ove igrice djeca mogu provjeriti i produbiti svoje znanje o vlastitim pravima na život i razvoj, zaštitu, sudjelovanje, igru, kao i drugim pravima

U povodu 68. rođendana UNICEF-a i 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavio računalnu igru za djecu osnovnoškolske dobi Čovječe, ispravi se.

Igranjem ove igrice djeca mogu provjeriti i produbiti svoje znanje o vlastitim pravima na život i razvoj, zaštitu, sudjelovanje, igru, kao i drugim pravima.

Nakon uspješnog svladavanja igrice, svaki igrač i igračica osvajaju određen broj bodova i diplomu 'pravobranka' ili 'pravobranke' koju mogu isprintati i sačuvati za uspomenu. Što je još važnije, djeca na zabavan način mogu otkriti prava koja pripadaju njima i svakom djetetu na svijetu, naučiti razliku između potreba i želja, a sve što nauče mogu primijeniti u životu.


Igricu su među prvima sa svojom djecom isprobale UNICEF-ove ambasadorice Maja Vučić i Bojana Gregorić Vejzović te hokejaši KHL Medveščaka Mark Owuya i Dario Kostović, a testirali su je učenici Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba, koji su pomogli savjetima i komentarima.

'Iako često u javnosti čujemo kako djeca znaju svoja prava jako dobro, a obaveze puno manje, istraživanja pokazuju da djeca o svojim pravima ne znaju dovoljno.

Nadamo se da će ih igra potaknuti na aktivno traženje prava za sebe, ali i sve svoje vršnjake koji su u ovom trenutku uskraćeni na pravo na obrazovanje, zaštitu od nasilja te posljedica siromaštva i neimaštine', rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Ideja za igricu javila se nakon što je agencija Ipsos Puls ove godine za UNICEF provela istraživanje među djecom o tome koliko poznaju svoja prava i koliko se ona poštuju. Rezultati su pokazali da jedna trećina djece osnovnoškolske dobi nikad nije čula za dječja prava, ostali ponešto, a najmanje o poštovanju dječjih prava znaju djeca između sedam i 10 godina.


Nešto manje od polovice djece osnovnoškolske dobi (46 posto) sklono je vjerovati da se njihova prava poštuju. Čak 75 posto djece je reklo da se prilikom donošenja oduka u školi njih ne pita za mišljenje.

Što se tiče donošenja odluka koje ih se tiču u njihovim zajednicama, čak 88 posto djece je reklo da ih pritom nitko ništa ne pita. Ako se djecu i traži neko mišljenje, uglavnom se radi o biranju predsjednika razreda.

Djeca žele da ih se uključi u odlučivanje o stvarima koje ih se tiču: sportskim igralištima, uređenju parkova i škola, čistoći naselja, ali i pomoći siromašnima. Na to odrasle, uostalom, i obvezuje Konvencija o pravima djeteta.

Igricu je osmislila agencija Najlon, a ilustracijama opremio ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens