3,4 MILIJUNA U DIM

Propao još jedan startup koji je na Kickstarteru prikupio nekoliko milijuna dolara

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 23.11.2015 07:21
  • Objavljeno 23.11.2015 u 07:21
Zano

Zano

Izvor: Screenshot / Autor: Torquing Group

Sve je izgledalo izvrsno za Torquing Group, mladu kompaniju koja je ranije ove godine postavila rekord za najbolje financirani europski Kickstarter - s prikupljenih 3,4 milijuna dolara u svega dva mjeseca. No, stvari su, kao i kod mnogih drugih sličnih projekata, pošle po zlu

Tvrtka je isporučila tek 600 letjelica, a naručeno ih je više od 15 tisuća. Suosnivač i CEO Ivan Reedman je nedavno napustio Torquing Group, spomenuvši tek 'zdravstvene probleme' i 'nepremostive razlike'. Multirotor Zano je trebao biti isporučen još u srpnju, a novinari BBC-ja i stranice Ars Technica nisu mogli vidjeti letjelicu u pogonu kada su radili reportaže o kompaniji...

U srijedu je konačno sve bilo gotovo. U izjavi namijenjenoj onima koji su na Kickstarteru novčano podržali razvoj, Torquing Group je naveo kako su nakon istraživanja svih opcija odlučili povući 'težak potez' i objavili bankrot.


Mnoštvo onih koji su podržali projekt vjeruje kako svoje naručene letjelice, baš kao i novac, nikad neće vidjeti. Nakon što likvidacija poduzeća bude dovršena, sljedeći na redu za isplatu su vjerovnici. Kickstarter entuzijasti koji su dali svoj novac spadaju pod investitore, čime su u dnu liste za isplatu, stoji u jednom od neslužbenih komentara.

Službeno nije jasno što je sve dovelo do ovakvog razloga situacije, no novinari koji su imali prilike vidjeti letjelicu u akciji izvijestili su da je ona bila tehnički nedovršena - let bi trajao par minuta, senzori za izbjegavanje sudara ne bi funkcionirali, a kvaliteta videa je bila jako loša.

Ovakav ishod nije bio očekivan, no pri sudjelovanju u Kickstarter kampanjama uvijek valja imati na umu da nešto može poći po zlu i da tvorci kampanje neće moći ispuniti ono što se od njih očekivalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!