KOŠTA KAO 90 ACCORDA

Ovo je Hondin prvi komercijalni zrakoplov

30.07.2014 u 11:52

Bionic
Reading

Već godinama inženjeri pokušavaju izraditi automobile koji bi mogli letjeti, na što u Hondi odmahuju rukom. Automobilima nije mjesto među oblacima, već zrakoplovima, smatraju Japanci

Zato su u sklopu prezentacije AirVenture u Wisconsinu pokazali svoj prvi komercijalni mlažnjak HondaJet. Događanje Experimental Aircraft Associationa okuplja čitav niz aviokompanija i entuzijasta, a Hondin zrakoplov ponajprije je inovativan zbog postavljanja mlaznih motora na krila zrakoplova, a ne ispod njih.

Ovo u sprezi s trupom aviona od kompozitnih materijala čini HondaJet najbržim, najekonomičnijim i najkomfornijim zrakoplovom u klasi poslovnih letjelica.

Japanski zrakoplov sposoban je postići 778 km/h na visini od 9.000 metara, a u slučaju nevremena vinut će se i do rekordnih 13.000 metara. Pritom može s punim rezervoarom prevaliti 1.180 nautičkih milja, odnosno 2.185 kilometara.

Trinaest metara dugačak zrakoplov proizvodit će se u SAD-u te krajnje kupce koštati oko 3,65 milijuna američkih dolara. Japanci računaju da će godišnje prodati između 70 i 100 primjeraka.

Ovo je Hondin prvi komercijalni zrakoplov