SVE NA KORISNIKU

Ovim trikovima prilagodite Windows 10 taskbar

25.08.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Windows 10 i njegov hibridni Start izbornik uz svu ostalu pripadajuću 'kozmetiku' polako osvaja računala diljem svijeta. Tu su i nove mogućnosti poput Cortane integrirane u taskbar, no taj dio sustava je i dalje prilagodljiv kao i u starijim verzijama

Vrijedi tako podsjetiti da je programe moguće postaviti izravno na taskbar za brzi pristup onima koji se učestalo koriste. Za to je dovoljno otvoriti Start izbornik, odabrati željeni program uz desni klik + Pin to taskbar. Nakon toga je program moguće micati lijevo-desno po potrebi.

Desni klik na taskbar u Windows 10 operativnom sustavu i dalje će pružiti niz poznatih opcija (Taskbar and Navigation properties). Tu je moguće prilagoditi stvari po želji - ako se taskbar želi 'zaključati', uključiti automatsko skrivanje, minijaturne ikonice, poziciju i omogućiti prikaz taskbara na svim zaslonima uz dodatne opcije.


Značajan prostor Windows 10 taskbara oduzima kućica za pretraživanje/Cortanu. Nju je moguće isključiti ili smanjiti na veličinu ikonice za pretraživanje kako bi ostalo više iskoristivog prostora. Za to je opet dovoljan desni klik na taskbar, uz odabir Search opcije, gdje će se ponuditi Hidden, Show search icon i Show search box opcije (potonja je zadana).

Desni dio taskbara kod obavijesti je također moguće prilagoditi. Put je sličan - desni klik na praznu površinu na taskbaru te odabir Customize. Nakon toga je moguće birati ikonice koje se želi prikazati ili taj dio potpuno isključiti za minimalistički izgled. Sve opcije će, naravno, i dalje ostati dostupne u Control Panelu.

Uz nekoliko trikova u Registryju, moguće je vratiti i analogni sat i ostale dijelove sučelja poznate s Windows 8.x sustava. Za to valja posjetiti izvorni link