ISPROBAJTE

Ove stvari ne koristite u Windowsima 10, a trebali biste

08.11.2016 u 08:38

Bionic
Reading

'Windows as a Service' kakvog ga je obećao Microsoft uistinu čini svoje. Operativni sustav Windows 10 redovito dobiva nove nadogradnje i mogućnosti, a baš zahvaljujući tome je vrlo lako propustiti neke od novotarija

Offline kartografija se može pokazati vrlo korisnom ne samo na pametnim telefonima, već i na prijenosnicima i tablet računalima. Windows 10 stoga omogućuje spremanje offline sadržaja za navigaciju, a korisnik na izbor ima regije ili čak čitave države.

Za korištenje ove mogućnosti valja pritisnuti Windows tipku i 'I' za otvaranje Settingsa. Nakon toga valja otići na System > Offline maps te odabrati Download maps. Izbor tu je jasan - a ako se želi uštedjeti na prostoru, korisnik uvijek naknadno može izbrisati preuzeti sadržaj. Na istoj lokaciji korisnik može odabrati i redovito osvježavanje kartografije, kao i lokaciju za spremanje offline sadržaja.

Pritiskom Windows tipke i Tab tipke, korisnik može dobiti tzv. Task View, prikaz svih otvorenih prozora, a među njima je moguće prebacivati se bilo mišem, bilo tipkovnicom. Da stvar bude bolja, Windows 10 donosi i podršku za više virtualnih radnih površina, što je također vidljivo u ovom načinu pregleda. Za kreiranje nove radne površine dovoljno je pritisnuti New desktop ikonu u donjem desnom kutu zaslona, a nakon toga je moguće prebacivati prozore među površinama po želji. Naravno, prozore otvorenih aplikacija je odatle moguće i zatvarati srednjom tipkom miša (baš poput tabova u internetskim preglednicima).


Snap značajka nije novitet 'desetke', no svakako je dorađen u odnosu na ranija izdanja Windowsa, što može olakšati rad onima koji imaju više otvorenih prozora istovremeno. Za aktiviranje značajke dovoljno je odvući prozor do ruba zaslona, a nakon čega će sustav korisniku ponuditi što da radi s ostalim otvorenim prozorima (napravi još jedan snap ili ostavi po starom). Štoviše, u slučaju podjele dva prozora, micanje širine jednog, modificirat će i drugi prozor. Sitnica - ali koja olakšava život.

Ignorira li se pokoji problem u instalaciji, Anniversary Update za Windows 10 je donio brojna poboljšanja sustava. Tu posebno vrijedi istaknuti Action Center. Aplikacije sad šalju obavijesti u vlastitim grupama (ne općenito), a aktiviranje Bluetootha i nekih drugih mogućnosti (poput VPN-a) sada se uistinu svodi na jedan klik mišem ili dodir prstom. Ranije je za aktiviranje Bluetootha ikonica vodila izravno u postavke, ponekad nepotrebno komplicirajući stvari.

Kome se ranije nisu svidjele integirane aplikacije za kalendar i mail, mogao bi im dati još jednu šansu. Tu su nove mogućnosti, nova sučelja i jasno - brži i stabilniji rad.

Spomenuta nedavna nadogradnja Anniversary Update donijela je i mogućnost tamnog prikaza postavki sustava, za sve one kojima bjelina previše tuče u oči. Za aktivaciju mogućnosti valja otvoriti postavke (Windows+I), zatim Personalization > Colors te odabrati Dark pod Choose your app mode

Ovo je samo dio novih i ponešto skrivenih mogućnosti koje su stigle uz Windows 10 novijim nadogradnjama, a pregršt noviteta stiže i početkom sljedeće godine u sklopu Creators Updatea, o kojem je već ranije bilo riječi

Više: MakeUseOf