NEOBIČAN GADGET

Ove pedale će svaki bicikl pretvoriti u 'pametni'

05.01.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Connected Cycle je pametna pedala za bicikle, opremljena nizom senzora koje napaja vožnja. Oni se mogu iskoristiti za praćenje aktivnosti vozača - prijeđeni put, procjenu potrošenih kalorija, brzinu i sve ostale podatke - što može pomoći i u lociranju bicikla ako ga netko ukrade

Svi podaci su vidljivi u vezanoj aplikaciji za mobilne uređaje, a CNet navodi kako se podaci spremaju na samim pedalama pa nije potrebno nositi pametni telefon kako bi se pratila aktivnost. Zanimljivo je da uz Connected Cycle pedale stiže i mobilna usluga, zahvaljujući kojoj će ovaj gadget konstantno slati podatke u svojevrstan cloud servis (preko kojeg će i mobilna aplikacija učitavati podatke).

Connected Cycle tvrdi da će njihov gadget biti kompatibilan s praktički svim biciklima, a kako bi se lopovi obeshrabrili, pedale će biti moguće ukloniti samo korištenjem posebnog ključa za vlasnike. Međutim, za više detalja bit će potrebno čekati neko vrijeme - pa i cijenu usluge/gadgeta. Prema informacijama dostupnima s CES 2015, proizvod je tek najavljen, ali se masovna proizvodnja i početak prodaje očekuje u tekućoj godini.

Mlada kompanija Connected Cycle je osnovana 2013. u Parizu, a područja kojima se bave su izrada minijaturiziranih i sigurnih GPS modula, robusne i prilagodljive cloud platforme te izrada i održavanje sustava za praćenje korisnika uz 'poštivanje privatnosti'.