SAVJETI I TRIKOVI

Ovako ćete napraviti sjajan video za Instagram

12.12.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Lako je napraviti video za Instagram. No, učiniti ga nezaboravnim baš i nije. Evo nekoliko savjeta i trikova kako proizvesti video kojim ćete impresionirati druge

Što trebate znati o videu za Instagram?
Ako se dosad niste susreli s izradom videa za Instagram, važno je znati kako je s njime moguće snimati video zapise duge od tri do 15 sekundi, u komadu ili više kraćih odvojenih zapisa u nizu. Sličan je Vineu, s time da nudi različite filtere i mogućnost brisanja te dodavanja scena. Nema automatski looping (puštanje snimke iznova).

Snimanje videa jednostavno je - umjesto plavog (kojim snimate fotografiju), kucnite na dugme za video kameru te potom pritisnite i držite crveno dugme kako bi počeli snimati. Snimanje će prestati u trenutku kad dignete prst s dugmeta.


Koristite li iPhone, moguće je kako ćete primijetiti ikonicu koja signalizira aktiviranje značajke koja smanjuje treskanje tijekom snimanja. Po završetku snimanja možete pregledati snimku s tom značajkom ili bez nje. Popravlja li stabilnost snimke, ostavite ju uključenom prilikom uploada.

Kako bi obavili upload, odaberite sličicu koja vodi na vaš Instagram. Vrijedi potrošiti nešto vremena na odabir nekoliko trenutaka koji prikazuju vaš zapis u najboljem svjetlu.

Kako početi?
Istražujte. Pronađite koliko god možete dobrih videa na Instagramu (i Vineu) i pogledajte ih.

Stvorite naviku planiranja unaprijed. Ne morate detaljno razraditi storyboard, ali dobro je staviti plan na papir. Namjeravate li koristiti storyboard, nemojte pretjerivati - ako ćete biti redatelj, kamerman i montažer, ne treba biti detaljan.

Snimajte mobitelom, ne aplikacijom
Vjerovali ili ne, možete uploadati video zapise koje su napravile i druge aplikacije, osim Instagrama.

Kako bi ih koristili, otvorite aplikaciju koju želite koristiti. Snimite video i spremite ga. Potom ga uploadajte na Instagram koristeći aplikaciju za taj servis, tako što ćete odabrati mod Video, pa Browse gallery.

Još bolje - ako zapis već nije montiran, možete to napraviti u sklopu Instagrama, odabirući zapise usput i krateći ih, sve dok ne dođete do granice od 15 sekundi.


Koristite ručne prijelaze između zapisa
Alati za obradu videa na desktop računalu nude odlične, oku ugodne prijelaze. Instagram ih nema, pa ćete se morati snaći.

Mogli bi, recimo, koristiti tradicionalni rez između scena u kojem subjekt snimanja izlazi iz kadra, s lijeva na desno i obrnuto. Drugi način je pokrivanje objektiva (po mogućnosti, nečim sofisticiranijim od palca) i uklanjanjem pokrivala za novu scenu.

Možete upotrijebiti dijelove krajolika poput drveća ili predmeta poput vrata za elegantan prijelaz između scena. Također, potražite objekte pomoću kojih možete stvoriti efekt zamućenja ili postupnog fade outa - recimo, zelenu bocu za vino. Trikovi s fokusiranjem isto mogu biti korisni, kao i teleobjektivi.

Prebacite montirane zapise sa stolnog računala
Da, i to se može. Ne putem web preglednika, naravno, jer Instagram ne nudi takvu mogućnost. No, možete kopirati posebno obrađen video ili samo niz zapisa s računala na mobitel, obraditi ga u aplikaciji za Instagram (gdje možete prelistavati video zapise kao da su fotografije) te ga nakon toga uploadati, obrađenog filterima i drugim alatima.

Takve snimke mogu doći sa starijih mobitela, digitalne video kamere, pa čak i biti prebačene sa zbilja starih formata, kao što su VHS ili Super 8.

Kako to mogu biti poveće datoteke, razmislite o korištenju servisa kao što su iCloud ili Dropbox za kopiranje podataka ili alata kao što je EyeFi SD za izravno slanje s DSLR-a na mobitel.


Pazite na ograničenja
Što god postavljali na Instagram, ne može trajati dulje od 15 sekundi. Čini se jako kratkim, no u svijetu filma to može biti prilično dugo vrijeme. Recimo, profesionalci potroše cijeli dan na jednu sekundu stop motion animacije.

Podsjećamo, s Instagramom možete obrisati zadnje što ste snimili. To omogućava bolje planiranje montiranja kako bi ostali unutar zadanih 15 sekundi. Kako bi obrisali snimku, odaberite zadnje što ste snimili. Trebalo bi se zacrvenjeti. Kucnite po ikonici kante za smeće i to je to.

Planirate li snimiti nešto nesvakidašnje, vježbajte unaprijed. Ne zaboravite kako Instagram ne nudi alat za mjerenje vremena, pa se može dogoditi da snimite više no što trebate, a da to ni ne primijetite. Razmislite o korištenju štoperice ili odbrojavajte u mislima.

Usporite i ubrzajte snimke
Više aplikacija za desktop računala i mobitele nudi mogućnost stvaranja ubrzanih i usporenih snimaka (Windows Movie Maker, Adobe Premiere, brojne mobilne aplikacije).

Dodavanje usporenih snimki obično se koristi za podizanje dramatičnosti ili naglašavanja trenutka, dok ubrzavanje služi za stvaranje komičnog učinka ili nečeg nalik nijemom filmu.


Glazba, zvuk ili nijemi film?
Dok snimate video, aplikacija za Instagram koristi mikrofon vašeg uređaja za snimanje ambijentalnog zvuka. Što je super ako vam to odgovara. No, što ako želite snimku bez zvuka?

To može biti zeznuto za izvesti. Postoje aplikacije pomoću kojih možete ukloniti zvuk iz videa. Možete tijekom snimanja i stišati zvuk u potpunosti na samom uređaju, pomoću dediciranog dugmeta ili u postavkama.

Želite li dodati glazbu videu, potražite online kataloge koji ju nude bez plaćanja autorskih prava ili dodajte nešto što ste sami napravili.

Kako bi promijenili zvučni zapis na Instagram videu, trebat ćete instalirati odgovarajuće aplikacije. Korisnici Androida mogu upotrijebiti i aplikacije koje blokiraju rad mikrofona.

Time Lapse i Stop Motion
Ljepota korištenja Instagrama za stvaranje time lapse i stop motion filmova je u tome što trebate tek kratko pritisnuti tipku za snimanje za svaki kadar. No, postavljanje kadra i održavanje seta može biti zahtjevno.

Za najbolji učinak, prilikom snimanja stop motion animacije koristite stativ. Jednom kad ste učvrstili mobitel, možete se posvetiti postavljanju seta, snimanju i ponavljanju tog postupka sve dok ne završite.

Time lapse je ponešto drukčiji. Poželjno je koristiti stativ, ali i specijaliziranu aplikaciju, kao što je Lapse It (Android i iOS). Instagramova aplikacija Hyperlapse dostupna je samo za iOS.

LX5 toy train dolly footage

Stativi i snimanje u pokretu
Stativi su najbolje rješenje za stabilnost tijekom snimanja videa za Instagram. No, možete ih koristiti i za snimanje iz neobičnih kutova.

Za kadrove u pokretu možete nabaviti stativ na kotačima (ili ga sami improvizirati - recimo, od modela željeznice).

Dobre rezultate dat će i univerzalna postolja kao što je GorillaPod, pomoću kojih možete pričvrstiti pametni telefon za glavu, ruku, bicikl ili što vam već padne na pamet. Za to će vam trebati posebna aplikacija.

Izvor:Make Use Of