ČUDA TEHNOLOGIJE

Ovaj mali robot pada u nesvijest kada nanjuši smrdljive noge

18.09.2017 u 13:43

Bionic
Reading

U svijetu punom robota koji izvršavaju zbilja raznovrsne zadatke, ovog je mališana zadesio vjerojatno jedan od najnepoželjnijih poslova

Japanci tjelesne mirise smatraju toliko velikom prijetnjom svakodnevnom životu da u zemlji postoje doslovni seminari koji se bave 'zlostavljanjem mirisima'. Nenadmašivo visoki standardi higijene protežu se sve do domaćinstava gdje se od ukućana i gostiju očekuje da skinu cipele prije ulaska.

Kultura opsjednuta čistoćom

Tehnološki osviještena nacija pronašla je velik broj zanimljivih riješenja za one koji nisu svjesni svojeg mirisa. Tako recimo postoji aplikacija koja vam šalje podsjetnik svaki put kada vam smrdi ispod pazuha, ženski robot koji provjerava za halitozu, a uskoro dolazi i mehanički psić koji miriše vaša stopala.

Dog njuškač koji prepoznaje smrdljive noge je sve nego suptilan. Ne samo da laje svaki put kada osjeti miris nogu, već se u jednom trenu čak na kratko prevrne na leđa i glumi da je mrtav. Kako bi suzbio neugodne mirise, robot koristi sprej sa osvježivačem zraka. Ostatak vremena mali četveronožac maše repom i provodi vrijeme izgledajući prilično slatko.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ソーシャル事業共有

Koliko to košta?

Mali lovac na neugodne mirise umotvorina je komercijalnog krila Nacionalnog instituta za tehnologiju na sveučiličtu Kitakuyushu. Sveučilište je također odgovorno za robota koji prepoznaje neugodni zadah, a na prototipu psića koji otkriva miris nogu rade već godinama (!).

Konačna verzija psića nosi ime Hana-chan, što otprilike znači nos i vuče asocijaciju na uobičajeno žensko ime. Jedini problem sa uređajem je njegova cijena koja će na dan izlaska iznositi oko 905 dolara, odnosno 5660 kuna.