INICIJATIVA

Ova županija od jeseni i prvašićima uvodi informatiku

24.07.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Cilj je, izvještavaju u županiji, postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti kako bi potpuno zaživio projekt STEM kompetencije

Od nove školske godine u osnovnim školama Varaždinske županije koje za to iskažu interes počinje se provoditi Projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Cilj je, izvještavaju u županiji, postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti kako bi potpuno zaživio projekt STEM kompetencije, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih.

Nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike. Njegov je autor Darko Krznar, dipl.inf., voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole koji je sva svoja autorska prava prenio u vlasništvo Varaždinske županije kao osnivača škola pa će  dokument pod nazivom Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije biti ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Prema raspoloživim podacima, u školskoj godini 2017./2018. nastava informatike može biti organizirana za 4731 učenika u 249 razrednih odjela, a za njegovu provedbu je u županijskome proračunu osigurano 560.000 kuna. Ta će se sredstva utrošiti u dodatne satnice učitelja informatike.