STUDENTLIFE

Ova aplikacija zna kad ste u bedu

29.09.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Prikuplja i analizira raznovrsne podatke te pomoću njih predviđa kad bi mogli deprimirani, pod stresom ili usamljeni. Mogli bi nas tako pratiti i na poslu

Aplikaciju StudentLife razvio je za Android tim pri Dartmouth Collegeu, predvođen profesorom računalnih znanosti Andrewom Campbellom. Koristi nekoliko značajki pametnih telefona kako bi procijenila kako se osjećate.

Između ostalog, koristi brzinomjer kako bi pratila kretanje i GPS kako bi odredila gdje je vlasnik mobitela bio i koliko dugo. Mjeri koliko često i koliko dugo razgovaraju telefonom, pa čak i koliko dugo spava, u koje doba.

Testirali su ju na 48 studenata tijekom deset tjedana, nakon što su ih prethodno podvrgli istraživanjima kako bi utvrdili stanje fizičkog i mentalnog zdravlja. U sklopu istraživanja pratili su i njihove prehrambene navike.


Ukupno je prikupljeno 52,6 GB podataka. Otkrivena je korelacija između studentskog mentalnog zdravlja i akademskog uspjeha tijekom semestra. Više sna i veći broj razgovora snižavaju mogućnost depresije, čemu pomaže i socijalna interakcija.

Više razine fizičkih aktivnosti povezane su s nižim izgledima za osjećaj usamljenosti. Uz to, socijalne interakcije pokazale su se značajnijima za akademski uspjeh od dolaska na predavanja.

Osim među studenatima, aplikacija bi mogla naći primjenu na radnom mjestu, ukoliko se pitanja vezana uz zaštitu privatnosti riješe na odgovarajući način. Više pročitajte u znanstvenom članku objavljenom na web odredištu Sveučilišta u Dartmouthu (PDF).

Izvor:CNET