C/2019 Q4

Oumuamua nije sama: Našem Sunčevom sustavu uskoro prilazi još jedan 'misteriozni' objekt

12.09.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Astronomi vjeruju da su otkrili još jedan međuzvjezdani objekt na putanji prema našem sustavu. C/2019 Q4 vjerojatno prati putanju nastalu izvan našeg sustava te će pored Marsa proći tijekom listopada

Astronomi diljem svijeta s radošću gledaju prema zvjezdanom nebu, očekujući novog međuzvjezdanog putnika koji će proći kroz naš sustav. Posjetitelj je trenutno izvan našeg sustava, ali bi mogao doći u susjedstvo kasnije ove godine. Znanstvenici, doduše, još ne priređuju odbor za doček s obzirom da postoje šanse da se ipak radi o kamenu vrlo široke putanje koji je 'jedan od naših', odnosno koji je nastao u našem sustavu.

Prvi objekt ove vrste kojeg smo ikad snimili je tajnoviti Oumuamua - duguljasti međuzvjezdani putnik koji je kroz sustav projurio još 2017. Astronom amater Gennady Borisov prvi je put C/2019 Q4 opazio 30. kolovoza te je zaključio da objekt nije još ušao u naš sustav. Kako bi sakupili detalje vezane uz podrijetlo tajnovitog objekta, astronomi diljem svijeta trenutno sakupljaju podatke u nadi otkrivanja njegove putanje.

Astronom iz Europskog južnog obzervatorija Olivier Hainaut rekao je da je dolazak objekta 'toliko uzbudljiv da su pauzirali druge projekte kako bi se posvetili ovome'. Hainaut je, naime, član međunarodnog tima koji je prije dvije godine proučavao Oumuamuu. Tim će za razliku od prošli put, kažu znanstvenici, biti spreman za susret.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Kako izgleda?

Sudeći prema prvim dostupnim snimkama, C/2019 Q4 iza sebe ostavlja kratki trag prašine karakterističan za komete koje sadrže led koji se zagrijava zahvaljujući obližnjim zvijezdama i uzrokuje izbijanje plina i prašine u svemir. Upravo ta prašina mogla bi olakšati promatranje objekta dok putuje kroz naš sustav. Trag će također znanstvenicima omogućiti da spektralnom analizom (promatranjem svjetla koje prolazi kroz trag) otkriju sastav objekta. 'Ovdje imamo objekt koji je vjerojatno nastao u drugom sustavu te koji putuje prema nama. Ovo je skoro kao da šaljemo sondu u drugi sunčev sustav' komentirao je Hiainaut.

Razlozi za sumnju

Astronomi se trenutno bave otkrivanjem putanje C/2019 Q4 pomoću koje će otkriti njegovo podrijetlo - nadaju se da će objekt imati putanju u obliku hiperbole, zato jer eliptička putanja nalaže da se radi o putniku koji je nekad davno nastao u našem sunčevom sustavu. Prema dosadašnjim promatranjima putanja je vjerojatno u obliku hiperbole premda astronomi tvrde da trebaju obaviti još promatranja kako bi bili sigurni. Cilj im je, naime, otkriti koliko je putanja objekta ekscentrična, odnosno koliko je orbita ekstremna.

'Ako ustanovimo da smo pogriješili s proračunima, postoji šansa da se radi o kamenu nastalom u našem sustavu, no kako vrijeme prolazi sve je manje mogućnost pogreške što znači da ćemo uz više podataka dobiti puno jasniju sliku objekta kao i potvrdu da se zbilja radi o nečemu što je doputovalo iz drugog kraja svemira' komentirao je Hainaut tijekom razgovora s Business Insiderom.

Za te proračune trebat će im nekoliko dana do nekoliko tjedana. Što god priroda ovog objekta bila jedna stvar je sigurna - Oumuamua je 2017. iznenadila znanstvenike, dok će za posjet C/2019 Q4 oni biti i te kako spremni.