FUNKCIJA ISPRED FORME

iPhone 11 Pro je deblji od prošlogodišnjeg modela i to je jako dobra stvar

12.09.2019 u 10:43

Bionic
Reading

Najnovija mobilna uzdanica američkog proizvođača nakon nekoliko godina konačno mijenja filozofiju dizajna koja će s vremenom, nadamo se, postati sve učestalije pravilo

Appleovi novi iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max su neobični uređaji, barem ako gledamo firmine dosadašnje dizajnerske odluke. Riječ je, naime, o većim, težim i debljim telefonima koji obećavaju dulji životni vijek baterije.

Kupci već godinama mole kompanije da razviju malo teže telefone koji traju dulje umjesto da budu opsjednute tanjim i lakšim uređajima. Sudeći prema novim 'Pro' iPhoneima, Apple je konačno počeo slušati.

Zadnje dvije verzije iPhonea bile su iPhone 7 (dva sata više baterije od 6S), iPhone X (dva sata više baterije od 7) i XS /XS Max (30 minuta i sat i trideset minuta dulji rad od X). Poboljšanje životnog vijeka baterije rezultat je boljeg softvera i učinkovitijeg hardvera ove je godine udvostručeno u odnosu na prošle i to samo zato jer se Apple usudio napraviti za nijansu deblji telefon.

Kupci znaju najbolje?

Kako stvari stoje, američki proizvođač je zaključio da ljudi nisu toliko opsjednuti debljinom telefona, pogotovo nakon stelarnih rezultata prodaje iPhonea XR koji je, ruku na srce, najizdržljiviji Appleov smartfon do danas. Razlog ovakvog poboljšanja ne leži samo u manje zahtjevnom LCD panelu - ovaj telefon je imao i deblju bateriju koja je savršeno radila sa svim nadogradnjama koje su krasile puno skuplje modele.

APPLE PROTIV SVIJETA

Koji je bolji - usporedili smo iPhone 11 Pro s najboljim Androidima na tržištu

Pogledaj galeriju

Povećana učinkovitost u kombinaciji s većom baterijom je nešto što kupci žele, pa je Apple to odlučio sprovesti u dizajn novih iPhone 11 Pro modela koji su skoro jednakih dimenzija kao 'debeljuškasti' iPhone 11 (nasljednik XR-a). iPhone 11 Pro je 6.67 posto deblji i skoro 14 grama teži od prošlogodišnjeg XS-a, vrlo vjerojatno zbog ubacivanja debljih i jačih baterija.

Što se baterije tiče, nitko neće znati koliki je njihov kapacitet prije nego što znatiželjnici odluče otvoriti uređaj i doslovno pogledati unutra, no sigurno je da se ne radi o monstrumima od 4.500 mAH potrebnih za pokretanje modernih i (vrlo) zahtjevnih Androida. Što god se skriva ispod poklopca novog iPhoena Pro definitivno je korak u pravom smijeru.

Dobrodošla promjena

Naravno, kao što to obično biva kod Applea, zatvoreni hardverski i softverski ekosustavi služe učinkovitom poboljšanju performansi uređaja - prikaz iPhonea 11 Pro je 'do 15 posto energetski učinkovitiji od onog na iPhone XS Max-u', dok cijelu stvar pokreće posebno dizajnirani PMU (sustav za regulaciju distribucije energije unutar uređaja). Svi ovi dodaci, doduše, očigledno zasjenjuje utjecaj veće i moćnije baterije.

Apple je poznat po vječitoj potrazi za tanjim i lakšim uređajima, no čini se da se ta era bliži kraju - na oduševljenje svih kojima se ne da dvaput dnevno posezati za punjačem, zaključuje The Verge.