IT KONFERENCIJA U OPATIJI

Otvoreni deveti WinDaysi

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 21:08
  • Objavljeno 21.04.2009 u 19:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Deveta Microsoftova konferencija WinDays otvorena je danas u opatijskom hotelu Kvarner

Iako WinDaysi zapravo traju od jučer, otkad se održavaju predavanja za sudionike, okrugli stolovi i panel diskusije, službeno otvaranje konferencije, koja se ove godine održava pod motom 'Izaberi budućnost', bilo je danas u hotelu Kvarner. Poslovni dio, namijenjen užem krugu sudionika, zatvoren je, a tehnološki i nama zanimljiviji dio je otvoren.

S obzirom da su WinDaysi ove godine nešto drugačiji nego prethodnih, kako konceptualno tako i po manjem broju posjetitelja, nameće se pitanje je li recesija nagrizla i našu najveću IT konferenciju. Odgovor je da, ali ne pretjerano. Najviše se to vidi u smanjenju velikog šatora koji je proteklih godina bio glavno okupljalište, no sadržaji su ostali gotovo nedirnuti, s obzirom da će se održati oko 160 predavanja za 1.500 posjetitelja (prošle ih je godine bilo oko 2000).

Konferenciju su otvorili direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska Venesa Schütz, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić. Naravno, sve se ove godine vrti oko toga kako prebroditi krizu uz pomoć ICT tehnologija. S tehnološke strane posjetiteljima će biti predstavljeno mnoštvo nadolazećih Microsoftovih usluga, aplikacija i tehnologija. Među njima su novi operativni sustav Windows 7, uredski paket Office 14 platforme Azure za korištenje usluga i računalne infrastrukture putem interneta, Microsoftovi servisi Live te željno iščekivana nova mobilna platforma Windows Mobile 6.5.

Ujutro, prije otvaranja konferencije, održane su i dvije panel diskusije: govorilo se o ulozi inovacija u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara (MIC) u Varaždinu. Sudjelovali su direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz, Microsoftov direktor i glavni tehnološki savjetnik za područje srednje i istočne Europe Wilfried Grommen, direktor MIC-a Varaždin Marko Drenovački te glavni tehnološki savjetnik Microsofta Hrvatska Ratko Mutavdžić.

'Od početka rada kroz centar je prošlo više od 2.500 polaznika i sudionika raznih programa ne samo iz Hrvatske nego i iz devet stranih zemalja. To najbolje govori o kvaliteti inicijative, programa i centra', rekao je Marko Drenovački. Najavljeno je i otvaranje MIC-a u Splitu (koji bi trebao početi s radom već u svibnju) te novog centra u Rijeci.

Sutra je, uz još nekoliko događanja, na rasporedu vjerojatno najzanimljiviji događaj na konferenciji: prezentacija Microsoftove tehnologije Surface, koja omogućuje manipulaciju digitalnih sadržaja putem zaslona osjetljivog na više dodira odjednom. Već i danas sam imao prilike poigrati se Surfaceom, a osjećaj je otprilike kao da imate ogromni iPhone pod rukama, dakle fantastičan. Detalje o Surfaceu i ostalim zanimljivostima s WinDaysa moći ćete pročitati sutra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi