novi vulkan

Otkriveno podrijetlo potresa i tajanstvenih šumova iz podmorja koji su se mogli čuti diljem svijeta: Opasnost još nije prošla

10.01.2020 u 10:29

Bionic
Reading

U svibnju i lipnju 2018. agencije za praćenje potresa diljem svijeta otkrile su mnoštvo seizmičkih signala. Čudno zujanje znalo je potrajati i do 20 minuta. Signali i šumovi zainteresirali su znanstvenike koji u netom objavljenoj studiji objašnjavaju što se zapravo dogodilo

Neobična količina potresa zabilježena je u Komorskom otočju, na otoku Mayotte, francuskom prekomorskom departmanu na sjevernom kraju Mozambičkog kanala u Indijskom oceanu, između sjevernog Madagaskara i sjevernog Mozambika.

Znanstvenici su u okviru studije otkrili 7000 tektonskih potresa. Oni se događaju kada se Zemljine tektonske ploče zaglave dok se kreću jedna pored druge. Najjači potresi dosegli su magnitude 5,9 u svibnju 2018. Naišli su i na 407 dugotrajnih seizmičkih signala. Ovi vrlo dugi periodi, zvani VLP-ovi, harmonični su i niski, podsjećaju na kontrabas ili veliko zvono. A njihovi su se signali mogli otkriti stotinama kilometara dalje.

Potresi i signali zabilježeni su približno 35 kilometara od istočne obale Mayottea. Istraživači nisu mogli vidjeti bilo kakve znakove vulkanske aktivnosti na ovom području, ali su posumnjali na postojanje magmatskih procesa.

Na ovom dijelu oceanskog dna nije postojala seizmička mreža pa su uspjeli dobiti mjerenja samo s otoka, s Madagaskara i iz Afrike. No, primijetili su da se otok spustio za sedam centimetara, što ukazuje na aktivnost povezanu s potresima.

Pomoću novih seizmoloških metoda istraživači su rekonstruirali što se zapravo dogodilo, a njihova studija objavljena je ovog tjedna u časopisu Nature Geoscience. Prva faza uključivala je magmu koja se brzo izdizala iz rezervoara u plaštu, tridesetak kilometara ispod površine Zemlje. To je otvorilo kanal na dnu oceana, omogućujući magmi da teče i započne formirati novi podvodni vulkan.

Podaci iz svibnja 2019. pokazali su da se na istom mjestu stvorio vulkan. Tijekom formiranja podvodnog vulkana, zemljotresna aktivnost je opala, a tlo Mayotte se spustilo. Tada su počeli VLP signali.

'Mi to tumačimo kao znak urušavanja duboke magmatske komore pokraj Mayottea', rekla je Eleonora Rivalta, koautorica studije iz Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti GFZ. 'To je dosad najdublji i najveći rezervoar magme u gornjem plaštu i on se naglo prazni.'

Koliko god zvučalo dramatično, na samom se otoku teško primijete bilo kakve promjene. Mayotte je jedan od četiri vulkanska otoka u arhipelagu i na njemu živi oko 260.000 ljudi, navodi se u studiji.

'Budući da morsko dno leži tri kilometra ispod površine, gotovo nitko nije primijetio ogromnu erupciju', rekao je Torsten Dahm, koautor studije i profesor geofizike i seizmologije na Sveučilištu u Potsdamu. Međutim, opasnost postoji jer bi se Zemljina kora iznad dubokog rezervoara magme mogla nastaviti urušavati, a to bi moglo izazvati snažnije potrese.