MLADI FIZIČARI

'Ostali smo bez medalje za dlaku; kriv je sustav'

02.08.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Naši srednjoškolci Filip Keri, Stjepan Petruša, Domagoj Plušćec iz XV. Gimnazije u Zagrebu, Vasilije Perović iz Gimnazije Beli Manastir i Lara Vrbanec iz II. Gimnazije u Varaždinu, vratili su se jučer iz Tajvana gdje su od 24.7 do 31.7 predstavljali Hrvatsku na International Young Physicists Tournament (IYPT) najprestižnijem, međunarodnom ekipnom natjecanju iz eksperimentalne fizike

Mladi hrvatski fizičari pokazali su izvrsne rezultate i u konkurenciji od 26 zemalja plasirali se na 14. mjesto. Nažalost, 13. mjesto, a time i brončana medalja, promakli su im za nepuna dva boda. Na natjecanje su ih vodili profesor Damir Kliček, iz elektrostrojarske škole Varaždin te profesor Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U pripremama su im pomagali Željko Marohnić, Hrvoje Mesić, Denis Barčot, Tomislav Horvat i nekolicina studenata. Zlatnu medalju osvojili su Singapur, Koreja i Švicarska.

Sudjelovanje na IYPT-ju donijelo im je vrijedno iskustvo – upoznali su se s načinom na koji druge države pripremaju svoje učenike za natjecanje. Zemlje koje osvajaju medalje organiziraju pripreme za natjecanje na institutima iz fizike na kojima doktori znanosti i mentori po mjesec dana pomažu učenicima da što bolje riješe zadanih 17 eksperimentalnih problema. Za to vrijeme učenicima su organizirani smještaj i hrana, a oslobođeni su od škole.

Nažalost, kažu, Hrvatska u natjecanje ulaže minimalne resurse - reže financije koliko god može. Naši učenici ne dobivaju ni polovicu potrebne pomoći za pripreme. Ministarstvo im ne organizira pripreme na institutima i ne financira smještaj, a pomoć dobivaju tek od nekolicine dobrovoljaca koji, kako kažu, shvaćaju nepravednost Hrvatske prema učenicima. Učenici nemaju priliku potpuno pokazati svoju bistrinu i pamet. 'Tužno je kad želiš i možeš, a država te ne podupire', žali se Lara Vrbanec.

Predstavljanje problema

Naši mladi znanstvenici kažu da su unatoč tome presretni što su mogli sudjelovati na tako fascinantnom i cijenjenom natjecanju.

'Dobili smo priliku poslušati savjete, porazgovarati i slikati se s Douglasom D. Osheroffom, dobitnikom Nobelove nagrade za otkriće superfluidnosti helija-3. Istovremeno bismo htjeli zahvaliti velikodušnom Varteksu što nam je u ovim financijski teškim vremenima omogućio sponzorstvo nad odjelima Di Caprio koja smo nosili na međunarodnom natjecanju i time predstavili Hrvatsku kao sofisticiranu i pristojnu Zemlju', rekla je Vrbanec.