OLAKŠAN PRISTUP

Osobe s invaliditetom mogu do iskaznice elektronskim putem

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 12:08
  • Objavljeno 21.06.2021 u 12:08
tportal

Izvor: AKD / Autor: AKD

Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama, a pravo se odnosi i na pratnju te osobno vozilo

Zahtjev za iskaznicu za osobe s invaliditetom korisnici od sad mogu podnijeti putem platforme e-Građani odabirom usluge u Katalogu usluga, područje Obitelj i život ili ovdje.

Time je osobama s invaliditetom omogućeno ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama bez potrebe fizičkog slanja zahtjeva, priopćili su iz Agencije za komercijalnu djelatnost.

Za podnošenje zahtjeva putem platforme e-Građani potrebna je vjerodajnica značajne ili visoke razine sigurnosti. Ukoliko je od izdavanja osobne iskaznice podnositelja prošlo više od pet godina zahtjevu je potrebno priložiti fotografiju, dok je uplatu moguće izvršiti putem sustava e-pristojba.

O svim promjenama u zahtjevu korisnik će dobiti obavijest u svoj korisnički pretinac. Iskaznica će biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva.

Nema potrebe za dostavom nalaza ili rješenja

Podnositelj zahtjeva ne dostavlja nalaze vještačenja ili rješenja o invaliditetu. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na besplatan prijevoz u pomorskom prometu vrši se putem Registra o osobama s invaliditetom (ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ažurirani podaci u evidenciji ROI-ja osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje iskaznice.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju:

  • osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više,
  • hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem,
  • osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem,
  • osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja te djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!