uskoro stiže

Zbunila vas je lozinka za mobilnu aplikaciju na covid-potvrdi? Pitali smo Ministarstvo zdravstva o čemu je riječ

04.06.2021 u 09:27

Bionic
Reading

Lozinka za mobilnu aplikaciju na covid-potvrdi zbunila je mnoge građane koji su ovaj dokument zatražili otkako je 1. lipnja krenulo njegovo izdavanje. U Ministarstvu zdravstva provjerili smo o čemu se radi

Prvog dana lipnja krenulo je izdavanje covid-potvrda svima koji su se cijepili, negativno su testirani ili su preboljeli Covid-19, a prema posljednjim informacijama, izdano je više od 45 tisuća covid-potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

  • +5
Prelazak granice s covid-potvrdom (putovnicom) Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Kako smo već pisali, potvrde je moguće zatražiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a kako doznajemo iz Ministarstva zdravstva, u pripremi je i aplikacija koja će se koristiti za pohranjivanje potvrda.

Naime već sad je na covid-potvrdi dostupna lozinka za aplikaciju o kojoj smo pitali Ministarstvo zdravstva te su nam pojasnili:

'Lozinka koja se nalazi na EU digitalnoj covid-potvrdi koristit će se za pohranjivanje postojećih potvrda iz fizičkog ili PDF oblika u mobilnoj aplikaciji koja je u fazi razvoja. Lozinka je na potvrdu dodana odmah kako bi se izbjegla potreba za ponovnim izdavanjem potvrda kad mobilna aplikacija bude u funkciji. Informacija o objavi i početku primjene mobilne aplikacije bit će pravovremeno dostupna javnosti na internetskim stranicama www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.'