Plaćanje nosivim uređajima

Osmerostruko povećan broj transakcija u samo godinu dana

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Upotreba nosivih uređaja za plaćanje (wearables) nastavlja svoj rast u Europi jer korisnici brzo i lako integriraju ovaj relativno novi način plaćanja u svoj svakodnevni život. Ovogodišnji podaci o transakcijama pomoću nosivih uređaja, kojima je plaćanje dostupno u 26 zemalja Europske unije, pokazuju osmerostruko povećanje u odnosu na 2018. godinu. Ovaj je trend široko prihvaćen diljem Europe jer je preko 30 različitih vrsta nosivih uređaja, a predvodnik u broju transakcija je Nizozemska

Trećina svih transakcija pomoću nosivih uređaja u 2019. obavi se upravo u Nizozemskoj (33%), a zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu (18%), Švicarskoj (8%) i Rusiji (7%). To uključuje i aktivne nosive uređaje (s baterijom) i pasivne nosive uređaje (bez baterije) kao što su narukvice, pametni prsteni (smart ring) i obični ručni satovi.

Globalno gledano, većina transakcija pomoću nosivih uređaja izvršena je u Australiji, a slijedi je Nizozemska. Sve ostale zemlje u prvih deset po broju ovakvih transakcija su europske zemlje, s iznimkom SAD-a koje se nalaze na osmom mjestu. Broj ovogodišnjih plaćanja nosivim uređajima u Europi raste te je tako ukupni broj europskih transakcija u prošloj godini bio gotovo 20 puta (19,4) veći od broja istih transakcija u Sjevernoj Americi.

Popis 10 vodećih europskih zemalja kad je riječ o plaćanju pomoću nosivih uređaja:

1. Nizozemska

2. Ujedinjeno Kraljevstvo

3. Švicarska

4. Rusija

5. Poljska

6. Švedska

7. Češka

8. Finska

9. Njemačka

10. Ukrajina

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ujedinjenje tehnologije i mode

Kako tehnologije napreduju, modni brandovi pokreću revoluciju na tržištu kreiranjem nosivih uređaja koji su postali ne samo funkcionalni, već i luksuzni modni dodaci. Trenutno jedna od pet odraslih osoba nosi pametni ili fitness sat, a do 2020. će tržište nosive tehnologije imati procijenjenu vrijednost od 30 milijardi eura na globalnoj razini. Osim toga, nosivi uređaji za plaćanje nude jednostavan i praktičan postupak plaćanja samo jednim dodirom ili pokretom prsta.

Veliko prihvaćanje beskontaktnog plaćanja

Gdje je prihvaćeno beskontaktno plaćanje, vlasnici mogu koristiti svoje nosive uređaje za obavljanje transakcija. Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavateljima, trgovcima i korisnicima, posebno u Europi. Primjena beskontaktnog plaćanja također raste: 61% svih europskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23% u odnosu na početak 2018 godine. Prihvaćanje beskontaktnog plaćanja u maloprodajnim trgovinama također se uvelike povećalo – s 42% na 70% u istom razdoblju, čime ovaj snažan trend otvara put plaćanju putem nosivih uređaja.

„U Mastercardu predviđamo kako će se novi načini plaćanja brzo usvojiti jer korisnici žele brža i praktičnija plaćanja, pod uvjetom da ih pruža njima pouzdana kompanija. Zapanjujuće je kako se lako korisnici navikavaju i usvajaju nove inovativne tehnologije plaćanja koje se uklapaju u njihov digitalno povezani način života. Plaćanje putem nosivih uređaja ljudima pruža još veću praktičnost, a istovremeno ulijeva sigurnost i povjerenje“, izjavila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Pasivni i aktivni nosivi uređaji

Nosivi uređaji poput pametnih prstena, narukvica ili pametnih satova koriste i tehnologiju komunikacije bliskog polja - NFC mogućnosti (Near-Field Communication). Nakon što korisnici uređaj povežu sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, njime mogu beskontaktno platiti. Postoje “pasivni” i “aktivni” nosivi uređaji. Pasivnim uređajima, kao što je pametni prsten, korisnici odobravaju transakciju unošenjem PIN koda na terminalu za plaćanje isto kao što to rade i karticom. Aktivnim nosivim uređajima poput pametnog sata, korisnici mogu sami unijeti PIN na taj uređaj te se plaćanje obavlja samo jednim dodirom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!