NEBESKI FENOMEN

Organizirana promatranja: Evo gdje u Hrvatskoj gledati Plavi supermjesec i Saturn

30.08.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Plavi supermjesec događa se jednom u deset do 20 godina. Moguće ga je vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu. U srijedu 30. kolovoza ćemo ga imati priliku vidjeti. Naziv 'Plavi supermjesec' označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca

Danas će se na nebu pojaviti pun, blistav Mjesec, a zasjat će i Saturn oko 5 i pol stupnjeva desno od Mjeseca. Dok stručnjaci raspravljaju o točnoj definiciji supermjeseca, ovaj posljednji puni mjesec ljeta ispunjava sve kriterije. Općenito, Mjesec je supermjesec kada dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej.

Kad se nalazi na udaljenosti od oko 363,7 tisuća kilometara od našeg planeta, Mjesec izgleda oko sedam posto veći nego kad je obično pun, iako možda nećete primijetiti razliku. Moći ćete ga vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez u ljetnim mjesecima često organiziraju promatranja teleskopima kad god je nešto zanimljivo na nebu pa je tako i ovog ljeta.

'Na nebu ovih dana nam je ponovno Mjesec kojem se sada pridružio i planet Saturn, a u četvrtak 31. kolovoza nas očekuje i drugi puni, odnosno super Mjesec u kolovozu.

S obzirom na to da će Mjesec 31. kolovoza biti u fazi uštapa, a da će se istovremeno naći u točki perigeja odnosno najbliže Zemlji, Mjesec će nam te noći biti prividno veći i nešto sjajniji', navode iz Hrvatskog astronomskog saveza koji je objavio lokacije organiziranih promatranja po gradovima:

  • KRAPINA

31.8. - četvrtak - 20:30 - 23:00 - parkiralište u ulici Ivana Rendića (nasuprot Pekoma)

Organizator: Astronomsko društvo Mteteor - Krapina

  • NEREZINE

31.8. – četvrtak – 20:00 – 22:00 – Ridimutak Beach Organizatori: Astronomsko društvo 'Leo Brenner' i Ridimutak Beach

  • RIJEKA

31.8. – četvrtak – 21:00 – 24:00 - Astronomski centar Rijeka Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

  • VELI LOŠINJ

30.8. – srijeda – 20:00 – 22:00 – šetnica prema hotelu Punta Organizatori: Astronomsko društvo „Leo Brenner" i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Ako u vašoj blizini nema organiziranog promatranja, uvijek možete promatrati virtualno, odnosno zahvaljujući prijenosu uživo putem The Virtual Telescope Project, podsjeća Zimo.hr.