PHAETHON

Opasni asteroid uskoro najbliže Zemlji u posljednjih 40 godina

01.12.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Phaethon, nazvan po sinu grčkog boga sunca, posljednji put nam je ovako blizu bio davne 1974. godine. Ponovno ga čekamo 16. prosinca

NASA je potvrdila kako će ogromni asteroid nazvan 3200 Phaethon uskoro proći toliko blizu Zemlji da ga ova agencija označi 'potencijalno opasnim'.

Phaethon će Zemlji biti najbliži 16. prosinca, na razdaljini 27 puta većoj između Zemlje i Mjeseca, koja iznosi 384.400 kilometara.

  • +13
Pomrčina Sunca Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Beawiharta

Ovo je najbliži prolazak asteroida Zemlji od 1974. godine, piše Daily mail.

S promjerom od oko pet kilometara, izvještavaju iz NASA-e, Phaethon je treći najveći asteroid ove kategorije koji prolazi blizu Zemlje.

Detaljne snimke očekuju se 16. prosinca, a idući njegov prolazak predviđa se 2093. godine.

Ovaj asteroid otkriven je 11. listopada 1893. godine uz pomoć infracrvenog astronomskog satelita i imenovan po sinu grčkog boga sunca.

Podsjetimo, nedavno je ssteroid dug 400 metara, koji nalikuje divovskoj cigari i ne sliči ni na što dosad viđeno u našem Sunčevom sustavu, stigao iz drugog planetarnog sustava.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita

Astronomi su prvi put opazili 'međuzvjezdanog posjetitelja', kako ga je u svom priopćenju u utorak opisala NASA. Iznenađeni viđenim, astronomi su se zagledali u neobičan oblik stjenovitog tijela, koji je deset puta duži nego što je širok, što ga jasno razlikuje od asteroida koji kruže oko Sunca. 

Crvenkasti, izduljeni meteorit putovao je milijune godina iz drugog planetarnog sustava prije nego što su ga otkrili znanstvenici s havajskog sveučilišta u Honoluluu.

Asteroid, koji su nazvali Oumuamua (glasnik, na havajskom), otkriven je iz zvjezdarnice Pan-STARRS 19. listopada, a otkriće je objavljeno u časopisu Nature.