TRUTH SOCIAL

Ogromna lista čekanja i prve pritužbe na cenzuru: Trumpova društvena mreža blokira 'bez pardona'

23.02.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Prema posljednjoj statistici, na ulazak u Trumpov odgovor Twitteru i Facebooku čeka se prilično dugo - pred virtualnim ulazom nalazi se skoro pola milijuna korisnika

Društvena mreža bivšeg američkog predsjednika koja je pokrenuta prije nekoliko dana susreće se sa tehničkim problemima i uvođenjem novih korisnika. Stranica koja samu sebe proziva platformom za slobodu govora već je izbacila nekoliko korisnika, dok ostatak muči muku oko prijave na stranicu - Engadnget izvještava da se na listi čekanja za Trumpov odgovor Twitteru nalazi nešto manje od pola milijuna ljudi.

Truth Social Izvor: Profimedia / Autor: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Korisnik Matt Ortega je izbačen sa Truth Sociala zbog korisničkog imena @DevineNunesCow, piše Mashable. Račun na Twitteru koji korisit isto ime ismijavao je bivšeg republikanskog zastupnika Devina Nunesa koji trenutno radi kao izvršni direktor kompanije koja drži Truth Social.

Neki korisnici su također istaknuli da je moderacija na Truth Socialu puno oštrija nego ona na Twitteru, unatoč tvrdnjama da će Trumpova verzija Twittera postati utočište korisnicima koje zbog iznošenja stavova blokiraju druge velike društvene mreže. Primjerice, na Truth Socialu možete dobiti blokadu ili izbacivanje sa stranice ako objavite sadržaj kojeg moderatori smatraju lažnim, deflamatorskim ili zavaravajućim.

Dok Twitter službeno dijeli blokade zbog širenja dezinformacija o Covidu-19 i američkim izborima, stranica često zbog kvantiteta dozvoljava objave ove tematike. Korisnici Truth Sociala također mogu biti izbačeni zbog objavljivanja sadržaja koje moderatori smatraju 'pogrdnima, kletveničkima ili prigovornima'. Twitter je selektivan oko rasprava među korisnicima, osim ako oni se kategoriziraju pod ciljano zlostavljanje.

Malo je vjerojatno da će Truth Social moći moderirati sve objave ako nastavi rasti ovom brzinom. Sadržaj se s platforme trenutno odstranjuje kombinacijom dobrovoljaca, botova i sustava za prijavu objava.

Novi korisnici također nailaze na tehničke poteškoće pri prijavi na aplikaciju koja je, podsjećamo, u ovom trenu samo dostupna na iOS-u. Platforma se susrela sa obustavom rada od 13 sati nakon što je na nju došlo puno novih korisnika, što je tehničko osoblje saniralo smanjivanjem broja novih računa koji se mogu registrirati. Lista čekanja trenuto kotira na oko pola milijuna korisnika.

Truth Social na App Storeu trenutno ima ocjenu 4.1, premda velik broj 'petica' uglavnom ima komentar da se korisnici ne mogu prijaviti.