marko porobija

Odvjetnik objašnjava: Pravne usluge kupljene online postat će 'normala'

27.09.2022 u 10:15

Bionic
Reading

U idućih 10 godina u sektoru pravnih usluga zavladat će novi standardi. Umjetna inteligencija, automatizacija i potpuno novi modeli po kojima će se pružati pravne usluge postat će svakodnevica. O elektronskim pravnim uslugama danas je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio odvjetnik Marko Porobija, čija je uža specijalnost IT-odvjetništvo

'Svi znamo da se digitalna revolucija događa i svima je to jasno zadnjih 20 godina, a svi nekako imaju osjećaj da se ona događa ne pravnicima, nego oko pravnicima', rekao je odvjetnik Marko Porobija gostujući u HTV-oj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Kaže da su se neke stvari počele mijenjati te da se stvari pomiču u smjeru 'da polako i ta tehnologija ulazi u sektor pravnih usluga'.

'I to je vrlo zanimljivo, nadam se i svima na korist', dodao je.

Porobija je istaknuo da su na tom polju predvodnici SAD i istočna Azija, gdje se već naveliko koristi i umjetna inteligencija - automatizirani procesi ljudima mogu dati ono što trebaju, a da se nisu ni maknuli od svog ekrana.

U Hrvatskoj stvari ulaze na mala vrata, dodao je, pa su se tako pojavile prve usluge koje omogućuju dobivanje personaliziranog ugovora online.

Pritom je istaknuo da online usluga može pomoći u standardiziranim, svakodnevnim stvarima, dok su za kompleksnije stvari potrebni specijalisti.

Porobija je naglasio i da je sigurnost na istoj razini kao i svaki drugi sustav kroz koji prolaze ozbiljni podaci.

'Cilj je da to bude na razini internetskog bankarstva', dodao je.

Ovjeravanja kod javnog bilježnika i dalje su potrebna - Porobija je rekao da e-potpisivanje još uvijek nije dovoljno zaživjelo u Hrvatskoj.

Porobija je rekao da se trenutno nedovoljno odvjetnika u Hrvatskoj služi takvim uslugama - uredi i odvjetnici koji to nude ili interno koriste broje se "u niskim dvoznamenkastim brojevima". Međutim, poručio je da će pravne usluge kupljene online "postati normala".